26. sep 2007 9:58
Jaz za tole sem in nisem najbolj prava - dvakrat sem bila nevestina priča in na temelju obeh izkušenj sem vzpostavila eno ogromno rezervo do svadb. Anyway: čekiraj, kdo bo ženinova priča! Ker v celotni proceduri je sila veliko denarnih pasti in če tu ženinova priča igra francoza, ni fino. Prva past se zgodi ob prihodu na civilni obred. Tam se ponavadi zbere celo pleme in potem pride gostinsko osebje s pladnji aperitiva, svatje hitro vzamejo svoj kozarec....in potem, ko je obred in podpisovanje, te na izhodu počaka gostinec in ti pomoli račun za tiste aperitve (meni sta dvakrat pobegnili ženinovi priči v tem delu, je pa res, da sem bila takrat mlajša). Potem obstajajo še vedno fotografi s polaroidnimi kamerami (čeprav jih je sedaj bistveno manj) in par na izhodu začnejo skliati. In potem vedno najdejo pričo, da to plača. Skratka, moj nasvet: imej ves čas na očeh ženinovo pričo in ga/jo lepo porivaj v bližnji kontakt z gostincem in fotografi. Za cerkveni del ne znam povedati nič uporabnega - ampak se mi zdi, da se ne bo noben župnik branil, če dobi kaj v ofer - ponovno, porini v to zadevo ženinovo pričo! Govori....(samo prosim, ne sem gor vprašati, če obstaja kje kakšen šimel za govore in brez stihov, velja?) - na svadbah imajo ljudje eno silno potrebo kaj umnega reči. Ko začne govoriti eden, obstaja silna verjetnost, da bo še kdo padel v emocijo in čez nekaj časa kaj povedal. Naj ljudje govorijo. Zlasti še, če bodo ob tem tudi sami plačali "rundo" - ker v nasprotnem primeru bo to spet padlo na priči. Skratka, ni tvoje, da paziš na nevesto in na šopek (se ga postavi v vazo in je stvar rešena), če bo nevesti malo slabo, ji bo itak pomagala mama. Če se bo nevesti razmazal mejkap, si ga bo znala sama popraviti. Če se bo nevesti tresla roka pri podpisovanju, edino pravilno, saj je pomemben trenutek - ne boš ji ti roke voddila. Ti se samo koncentriraj na denarnico od ženinove priče.
Vendelina jr.