26. nov 2015 9:38
Ojla! O, na marlenko ste me spet spomnile. Imam še eno salko doma, jo bo treba spet naredit, pa naročit novo.
Po nekaj poskusih se mi je najbolje obneslo testo narejeno takole:
600 g moke (približno, pač dodajaš po občutku)
250 g masla
2 -3 žlice medu
200 g sladkorja v prahu (jaz uporabim rjavega)
1 žlička sode
1 žlica kisa
2 veliki jajci
2 žlici kakava
Nad paro kuhamo med, sladkor, maslo in jajca. Toliko, da ni več pen in se lepo zgosti. Po moje vsaj ene 20 min. Pustimo pribl. 10 min, da se nekoliko ohladi. Temu dodamo sodo, ki smo jo zmešali s kisom. Počasi dodajamo moko in kakav, toliko, da dobimo elastično testo, ki ga pustimo počivati kakšno uro na sobni temperaturi.
Testo razdelimo na pet ali šest delov in jih tanko razvaljamo. Pečemo na 180 stopinjah približno 4 min, ne več. Ko testo vzamemo iz pečice mora biti še mehko. Spečemo tudi odrezke, ki jih na koncu zdrobimo in zmešane z mletimi orehi posujemo po vrhu sestavljene marlenke.
Krema
Za kremo pločevinko kondenziranega mleka kuhamo 3 ure v vodi. Nekoliko ohladimo.
Nazadnje sem delala kremo z belo čokolado. Za to varianto zmešamo 200 g stoplejene bele čokolade, 250 g masla sobne temperature in pločevinko kondenziranega mleka.
Druga varianta: 400 ml mleka in vanilijev (lahko tudi smetanov ali karamelni) puding skuhamo, v skoraj ohlajenega dodamo 250 g masla sobne temperature in kondenzirano mleko, sladkamo po okusu (jaz ne).
Vse plasti testa (tudi vrhnjo) namažemo s kremo. po vrhu posujemo kot sem že omenila z mešanico zdrobljenega testa in orehov, ter okrasimo s stopljeno čokolado.
Marlenko hranimo na hladnem. Postrežemo pa toplo. Za 10 sek kos marlenke postavimo v mikrovalovko. Okrasimo še s kupčkom smetane.
Kar se tiče uporabe masla ali margarine se pa popolnoma strinjam z Ninjo24. A ni bistvo domače peke (poleg uživanja pri peki zame), za ostale ravno to, da je boljše kot kupljeno? Mislim, da sem imela margarino nazadnje v hladilniku par let nazaj, ko sem še želela dobiti Ramino knjižico receptov.
Nena