31. dec 2014 0:35
frina je napisal/a: |
Ko smo že pri oblikuvanju poimenovanj, me zanima nekaj stvari. Kdaj se je prenehala pri ženskih priimkih uporabljati svojilna oblika priimka: Npr. Počkajeva, Kačičeva. Uporaba naziva in priimka. Govoril je direktor Janez Gorenc, v nadaljevnju pa je direktor Dolenc povedal itn. in Spregovorila je gospa Klotilda Kos. V nadaljevanju je gospa Kosova povedala itn. Meni se zdi dodajanje naslavljanja : gospa in tudi funkcija direktor odveč. Od kdaj dalje se ne uporablja za " lovely wife " od zdravnika, gospa doktorjeva. Zgodbo o magistrih različnih pridobitev ne bom načenjala, ker se trije magistri v moji pisarni ne morejo dogovoriti niti med sabo, kam se napiše magični mag, kar pa je napisano v zakonu. Ampak vsak po svoje.
|
Dodajanje izrazov 'gospa' in 'direktor' je res odveč (tj. rabi se samo 'gospa' ali pa samo priimek) in gre pogosto za posledico tujejezičnih vplivov, in sicer verjetno predvsem angleščine.
Dodajanje -eva in -ova priimkom pri naslavljanju žensk pa naj bi bila zaznamovana/zastarela raba jezika in se odsvetuje.
Pri pisanju 'mag.' pred ali za imenom (kar predvidevam, da si imela v mislih) pa je odvisno, ali gre za akademski oz. znanstveni naziv (prejšnji sistem) ali za strokovnega (sedanji bolonjski). Pri prevajanju se oboje pogosto piše za imenom (MA/MSc), čeprav se s tem akademski verziji zbije par 'nivojev'.
Life is war against boredom~