Oh slovenščina

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12960

7. jun 2014 14:26

Po moje je pravilno: bolita me ledvici, čistita se leči-dvojina, ki jo menda uporabljamo samo Slovenci,žal tudi v medijih velikokrat uporabljajo množino, namesto dvojine, pa tako lepo se izgovarja,samo potruditi se je treba.

mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 07. 2014 14:36

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. jun 2014 14:37

Ledvica je (po moje, lahko pa, da se motim) čisto navaden samostalnik ženskega spola s končnico -a, ki spada v prvo sklanjatev. Bolita me ledvici (če te obe), boli me ledvica (če te samo ena). Bolijo me ledvice pa je pogovorno, zato, ker Slovenci ne spoštujemo svojega enkratnega jezika in se (v večini) ne zmenimo za dvojino (tole je mal na hec obrnjeno, ampak z zrnom žalostne resnice).

lp

P.s. Bolijo me ledvica in čistijo se leča je pa čist navadna hohštaplerija.

cervus

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

7. jun 2014 15:01

Riddle je napisal/a:

Tudi mene nekaj muči in prosim za....hja, pojasnilo, kaj je prav.

Zanima pa me, katera oblika je pravilna: bolijo me ledvice, bolita me ledvici, bolijo me ledvica (ja, to zadnje sem kar nekajkrat slišala, tudi v obliki "ta čaj ugodno vpliva na ledvica"). Enako je z lečami. Čistijo se leče, čistita se leči, čistijo se leča. 

Vnaprej hvala za pojasnila.

Lp od R.

ledvice so množinski samostalnik. Zato: "bolijo me ledvice"  je pravilno. Če te boli samo ena: boli me ledvica

"Čistijo se leče" pomeni da se čistijo same. Kar je nemogoče. Tudi leči se ne moreta čistiti, sploh pa ne leča. 

Pravilno: očistimo leče, očisti leče ... Leče očistimo Itd.  ...  Tudi npr. Očistimo očala in ne očala se čistijo, ker se sama ne morejo očistiti. 

Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 07. 2014 15:03

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

7. jun 2014 15:08

Hvala vsem za odgovore, najbolj mi je pomagala @elaphus. Ja, hohštaplarijo sem zasledila na TV-ju, ono o lečah pa na nekem forumu. Me je grizlo in nisem mogla zdržat, da ne bi vprašala. Sicer pa tudi sama redno masakriram naš lep jezik 

Lp od R.

elaphus  

7. jun 2014 15:14

Ledvice niso množinsdki samostalnik - jetra in ledvice niso eno in isto! http://slo.slohost.net/cgi-bin/stran.pl?id=5&izr Presadili so ji ledvico; vzeli so mu ledvico - to je čisto navadna ednina!

Res je, kar je napisala Sladka peka ali kako že: trpnik v slovenščini ni zelo zaželjen!

lp

cervus

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

7. jun 2014 17:57

Elaphus, ker smo ravno pri slovenščini, pravilno je zaželen (iz želeti, ne iz želje).

S citatom:  " Bolijo me ledvica in čistijo se leča je pa čist navadna hohštaplerija." se pa popolnoma strinjam.

Podobna hohštaplarija je uporaba besede zadanem namesto zadenem, ki se na žalost širi kot požar.

minka2

elaphus  

7. jun 2014 18:57

Minka2, ampak SSKJ pravi, da je pravilno oboje, res pa je, da daje prednost "zaželenemu".http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj

Bom pa odslej pogosteje uporabljala čisto pravilno obliko, če mi bo le zneslo .

lp

cervus

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

7. jun 2014 19:03

Sporočilo s foruma z dne: 14.20.7.6. 1:5::14

Ledvice niso množinsdki samostalnik - jetra in ledvice niso eno in isto! http://slo.slohost.net/cgi-bin/stran.pl?id=5&izr Presadili so ji ledvico; vzeli so mu ledvico - to je čisto navadna ednina!

Res je, kar je napisala Sladka peka ali kako že: trpnik v slovenščini ni zelo zaželjen!

lp

cervus

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj

Kot organ so ledvice (množina). Ledvice so. Kupiti ledvice, pripraviti ledvice, ... Bolijo me ledvice! Boli me ledvica! Presadili so ji ledvico, presadili so ji obe ledvici, bolita me obe dve ledvici ali bolijo me ledvice. Torej, ko govorimo "ciljano" poudarimo, povemo OBE.

Enako kot: bolijo me oči (sta tudi dve in so oči, kot so ledvice)

;)

sicer pa, kakor kdor želi. Na fotumu smo. :) 

Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 07. 2014 19:21

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. dec 2014 14:09

Kratek test znanja slovenščine http://sskj.mladinska.com/index.php?r=85  z  neomejeno možnostjo popravnih izpitov.  Dovolj kratek, da se vmes piškoti ravno prav zapečejo . 

Cila

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

6. dec 2014 16:49

Cila, hvala, poleg zabave in zagrizene tekme sem izvedela, da se prebivalci Slovenske Bistrice ne imenujejo več Slovenjebistričani, pač pa Slovenskobistričani

lp

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti