6. jun 2014 16:23
Nejc živi na Kitajskem ali na Kitajski?
Ker je Kitajska, bi po mojem mnenju bilo prav drugo, ampak v učbeniku za 3.r oš je pa na Kitajskem...
čoko
6. jun 2014 16:23
Nejc živi na Kitajskem ali na Kitajski?
Ker je Kitajska, bi po mojem mnenju bilo prav drugo, ampak v učbeniku za 3.r oš je pa na Kitajskem...
čoko
6. jun 2014 16:37
Na Kitajskem oziroma v Kitajski. Na Kitajski pa res ne (razen na Kitajski cesti, če slučajno kje obstaja).
Sonja
6. jun 2014 17:41
Oh, slovenščina... Hvala, limnol! Se ti da mogoče tudi razložit?
Torej gremo v Kitajsko? Ali na Kitajsko? Mi je kar nerodno, da tretješolcu ne znam pravilno svetovati pri slovenščini
Tole na Kitajskem deluje meni kot pridevnik (na kitajskem ozemlju)...
čoko
6. jun 2014 18:42
čoko, meni je čisto okej, da gremo na Kitajsko, smo bili na Kitajskem ...
In ja, na kitajskem ozemlju je pridevnik, na Kitajskem je pa nekaj drugega.
Gremo tudi na Hrvaško, kajne? In smo bili na Hrvaškem in ne na Hrvaški.
So pač določena slovnična pravila.
In naj učiteljica slovenščine take reči pojasni otroku, to namreč ni naloga nas, ki nismo slovenistke. Zatorej se ne trudi s pojasnjevanjem tistega, česar ne obvladaš, ker boš otroka samo zmedla. Če otroku ni jasno, kar so se učili v šoli, učiteljici to povej in naj znova pojasni.
Smo se vsi kakšne reči na pamet naučili, jaz še danes znam sklanjat samostalnike po določenih pravilih ... Tako pač to je. Tudi poštevanko smo se naučili na pamet, čeprav je matematika vse kaj drugega kot pa učenje na pamet.
mamamia
Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 06. 2014 18:43
6. jun 2014 21:26
mamamia je napisal/a: |
Če otroku ni jasno, kar so se učili v šoli, učiteljici to povej in naj znova pojasni. |
Ne, to ji mora povedati otrok sam.
rimljanka
6. jun 2014 21:28
Na Kubo, na Filipine, na Jamajko, na Haiti, na Havaje, na Maldive, na Irsko, na Grenlandijo, na Aljasko, na Barbados...
naor
6. jun 2014 22:11
[citat=--mamamia--]
In naj učiteljica slovenščine take reči pojasni otroku, to namreč ni naloga nas, ki nismo slovenistke. Zatorej se ne trudi s pojasnjevanjem tistega, česar ne obvladaš, ker boš otroka samo zmedla. Če otroku ni jasno, kar so se učili v šoli, učiteljici to povej in naj znova pojasni.
mamamia
Ne, mamamia, nisem zato spraševala, da bi otroku pojasnjevala pravila, on me je itak samo za začetnico vprašal
, drugače je pa tak direkten karakter in se v šoli vse sam zmeni brez težav.
Sprašujem zaradi sebe, ker mi ni bilo čisto jasno, ko sem našla ta stavek v učbeniku. Ker ene stvari smo se res na pamet naučili in nekatere so ostale, nekatere so pa očitno po dolgih letih nerabe (ali površne rabe) ušle iz glave... Zato že kar lep čas uporabljam zelo svobodno na Kitajski, pa enkrat na Hrvaški, drugič na Hrvaškem... Ker tako govorijo vsi okoli mene, napisat pa že dolgo ni treba. In ker me zdaj seveda jezi, da nečesa ne znam, iščem pač pravila in logične povezave... Če ni nič takega, se bo pač treba spet na pamet naučit, ni druge...
čoko
7. jun 2014 0:31
Mi je kar nerodno, da tretješolcu ne znam pravilno svetovati pri slovenščini ... Tole si napisala, čoko, zato se mi je zdelo, da sprašuješ zaradi otroka in ne zavoljo sebe.
Potem pa praviš takole: Ne, mamamia, nisem zato spraševala, da bi otroku pojasnjevala pravila, on me je itak samo za začetnico vprašal ...
Zato sem te napotila na učiteljico.
Je pač tako, da eni bolje obvladamo slovenščino, drugi matematiko ... govorimo in pišemo bolj ali manj pravilno, in se seveda vsak dan kaj novega naučimo.
mamamia
7. jun 2014 12:23
Takole na hitro sem se spomnila par držav: Kitajska, Hrvaška, Slovaška, Češka, Madžarska, Poljska, Portugalska (pridevniške končnice) .... gremo na
pri ostalih: Italija, Nemčija, Španija, Mehika, ZDA, Grčija .... gremo v .
Napisano po posluhu, pravila so pri mojih letih že zdajvnaj šla v pozabo, ali pa so nehala veljati.
Cila
7. jun 2014 13:08
Tudi mene nekaj muči in prosim za....hja, pojasnilo, kaj je prav.
Zanima pa me, katera oblika je pravilna: bolijo me ledvice, bolita me ledvici, bolijo me ledvica (ja, to zadnje sem kar nekajkrat slišala, tudi v obliki "ta čaj ugodno vpliva na ledvica"). Enako je z lečami. Čistijo se leče, čistita se leči, čistijo se leča.
Vnaprej hvala za pojasnila.
Lp od R.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Casarecce iz čičerike z bučo, porom, brokolijem, šetrajem, parmezanom in olivami
Gravče Tavče ali Prebranac