Oh slovenščina

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. mar 2013 11:21

Vsak jezik ima svoje posebnosti. Angleščina ima rada trpno obliko, slovenščina pač ne. Mogoče se uho privadi nečemu, kar vsi pravijo, da je lepo in potem ti je lepo. In če ti že od malega govorijo, da je grdo, postane grdo. Sem razumela. V pogovornem jeziku, ki je bolj sproščen, tudi ne zaslediš trpnika prav pogosto.Mi je bilo povedano, ali povedali so mi, to je zdaj vprašanje. I was told. Vedno bi se odločila za aktiv.

naor

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1569

25. mar 2013 12:20

V slovenskih pravnih predpisih se pogosto pojavlja trpnik. Ali se motim? Ali je to pravilo ali je to "dovoljeno"?

rdkapica

začetnik  

član od: 14.3.2005

sporočila: 113

25. mar 2013 14:19

Mene pa tako moti, ko športniki (in trenerji..ipd.) govorijo "zmagali smo tekmo".

Zdi se mi, da se tekma v našem jeziku lahko le dobi, ali izgubi - ali se motim.

začetnik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

25. mar 2013 14:37

We won the match ...

Wurfeln - nakockati; kako jaz ne maram tega izraza, nakockamo krompir ali korenje, ne morem si pomagati; meni je ljubše narezati na kocke ...

Pa psa sprehajat - a ni lepše "grem s psom na sprehod?"

mamamia

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

25. mar 2013 15:02

Mene ušesa prav zapečejo, kadar slišim popularno krilatico trenutnega političnega novoreka, namreč "pokradli so Slovenijo" (prav danes v Financah tudi - verjetno celo isti zlikovci - "kradejo otroke in vnuke") - meni bi se jezik zlomil, preden bi lahko kaj takega spravila iz ust. Ali, tudi čedalje pogosteje, neobvladovanje povratnih in navadnih svojilnih zaimkov (danes v Prvi jutranji kroniki: minister ta-in-ta naj bi zaradi njegove črne gradnje danes odstopil, napaka se je vsaj še enkrat ponovila, tako da ne gre za navaden spodrsljaj). Čudnega naglaševanja iz raznih dnevno-informativnih oddaj, v katerem je potrebno zapitek plačati (skušam se spomniti še kakšnega primera), ne morem pripisati nobenemu meni znanemu narečju (pa bog ve, da narečja strašno rada poslušam). No ja, da o materah in hčerah raje niti ne začnem lamentirat...:))) Je pa k sreči, ali se mi pa vsaj tako zdi, v zadnjem času nekoliko izzvenelo kuhljanje, tudi za moj okus obupen izraz - ali kuhaš ali pa ne (vzporednica z nekim drugim glagolom na f, ki sicer spada med pomožne glagole pri humani reprodukciji, se ponuja sama od sebe...). lp, proxima

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. mar 2013 15:36

Kje si pa slišala, da je imelo kuhljati?

Jaz imam zadnje čase precej nizko toleranco do primerov, ko se odlločajo da bo "treba kakšno zadevo še doreči". Ker je to dorekanje samo evfemizem za neskončno sestankovanje, v katerem nobeden noče predlagati ali pa sprejeti kakšne odločitve, so pa vsi udeleženci nepopisno zaposleni s temo.

Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

25. mar 2013 15:41

Njega dni so kar precej kuhljali v reviji Dober tek, pa tudi kje drugje se je to znašlo (iz konteksta se je dalo razbrati, da so navadno imeli v mislih počasno dušenje ali kuhanje na majhnem ognju). lp, proxima

kuharca87  

član od: 27.12.2007

sporočila: 51

25. mar 2013 17:25

proxima je napisal/a:

Čudnega naglaševanja iz raznih dnevno-informativnih oddaj, v katerem je potrebno zapitek plačati (skušam se spomniti še kakšnega primera), ne morem pripisati nobenemu meni znanemu narečju (pa bog ve, da narečja strašno rada poslušam).

Kaj pa je narobe z naglasom pri plačáti? Vsekakor bi rekla, da ta mesec še nisem plačála položnic. A ostali ste jih pa že pláčali? To drugo meni ne gre v uho ...

Tudi jaz imam eno vprašanje, in sicer me zanima, ali je v naslednji povedi vejica ali ne: Policist je učencem pokazal, kako varno prečkati cesto. / Policist je učencem pokazal kako varno prečkati cesto.

kuharca87

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

25. mar 2013 17:28

kuharca87 je napisal/a:

Kaj pa je narobe z naglasom pri plačáti? Vsekakor bi rekla, da ta mesec še nisem plačála položnic. A ostali ste jih pa že pláčali? To drugo meni ne gre v uho ...

Tudi jaz imam eno vprašanje, in sicer me zanima, ali je v naslednji povedi vejica ali ne: Policist je učencem pokazal, kako varno prečkati cesto. / Policist je učencem pokazal kako varno prečkati cesto.

kuharca87

Po mojem bi bilo tako:

1) Mi smo položnice plačali. S poudarkom na prvem a.

2) Je vejica.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

25. mar 2013 17:29

Jaz sem pa že mislila, da je samo meni to kuhljanje zoprno in sem se ga že trudila nekako posvojiti.

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti