Oh slovenščina

15. feb 2011 11:51
borka7 je napisal/a: |
Oj, Prejšnji dan sem ugotovila, da nimam pojma, kako se sklanja 'dno' v dvojini in množini. Mi lahko kdo pomaga? Hvala!
|
Dno je edninski samostalnik.
Vendelina jr.
15. feb 2011 12:13
Jah, ni edninski, če naj verjamem navedbi v SSKJ, ki pravi: "dno -a s, rod. mn. dnov in dnov stil. dan, mest. mn. dnih in dneh (o a)", Mogoče bi bilo pa res bolje, da bi bil, saj je tisto, kar sem našla na linku - mzm, hvala! - nekam čudno...

15. feb 2011 12:49
Ups, potem sem živela v blaženi prepričanosti, da gre za ednino in da to zadošča. Ajoj, podn od mojega znanja.
Ampak, mimogrede, v kakšnem kontekstu se pa splača dno uporabljati v dvojini ali množini? Ker, pomenoslovno gledano, je dno najnižji nivo nečesa in se globlje ne da iti. In če se ne da iti še globlje, eno samo dno zadošča. Fenomena z dvema najnižjima nivoja ni. Kot ni dveh hribov brez ene doline vmes.
Vendelina jr.
15. feb 2011 13:15
Ma recimo, da dosežeš dno svoje kulinarične kariere, ko zažgeš dna obeh (ali celo- bog varji - vseh treh) posod, v katerih se je tisti dan kuhalo kosilo...

15. feb 2011 13:21
Sem že pisal nekaj podobnega, borka, pa vidim, da si me prehitela

15. feb 2011 18:40
sonci je napisal/a: |
Nak, na Cerkiniškem, ker je to tako kot na Gorenjskem!! Ime področja oz. pokrajine. sonci |
Ampak so pa fletna ta cerkniška dekleta...
peter
16. feb 2011 8:12
Ah kje pa. Stvar je SAMO() v veliki ali mali začetnici

27. feb 2011 14:09
Nisem vedela, v kateri forum naj stlačim moje vprašanje, pa sem ga fliknila kar v tega . Torej: verjetno vsi poznate tisto, mislim, da je narodna:" Dekle, zakaj tajiš, da sama ti ležiš, na slam'ci se pozna, da sta ležala dva....". In tako dalje v tem smislu.
Mene pa nekaj grebe: besedica "tajiš" je tukaj precej prismojeno uporabljena. "Tajiti nekaj" pomeni tisto nekaj zanikati. Dekle niti slušajno ne zanika, da spi sama (ker ne, ampak to je v njenem primeru in v tistih cajtih pohujšljivo in neprimerno), ampak trdi, da spi sama. Torej bi bilo veliko ustrezneje "Dekle, zakaj trdiš, da sama ti ležiš...". A kdo poje tako? Jaz poznam samo besedilo s "tajiš", kar se mi pa zdi popolnoma nelogično.
To sicer ni neka velika stvar, zaradi katere bi se morala metati na zobe, zanima me pa le .
lp
cervus

27. feb 2011 14:26
Mhm. Ona v bistvu taji da sta ležala dva, ne da je ležala sama. Štekam, štekam
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | ![]() |
malo za hec | ![]() |
MOJ vrt | ![]() |
Kaj danes za zajtrk | ![]() |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | ![]() |
Video recepti

Polpeti cvetača-brokoli z bučnim pirejem in špinačno omako

Ajdovi svaljki s kislo repo