Grojer

gorenjka71  

član od: 19.10.2001

sporočila: 24

tema odprta - 20. jun 2002 10:22 | ogledi: 9.833 | odgovori: 7

V nekaterih receptih sem zasledila grojer. Mi lahko kdo pove kaj je to in ali se dobi pri nas?

Hvala

Henri  

član od: 13.9.2001

sporočila: 317

20. jun 2002 10:54

Grojer bi mogoce lahko bilo popaceno ime za sir Gruyer iz Svice? Lep pozdrav vsem Henri

Barbara Cuzak  

član od: 20.3.2002

sporočila: 108

20. jun 2002 12:45

Drži, to je značilni sir iz Švice. Dobiš ga v naših trgovinah (megacentrih, najboljši sosed). Je eden od sestavnih delov "foundija"- sirovga. Ima poseben okus, ki ni prijeten in ga lahko občuti kot smrdeč. Ko pa se ta sir segreje pa ima božanski okus. Priporočam ti ga, da ga vseno poskusiš. Barbara Cuzak

gorenjka71  

član od: 19.10.2001

sporočila: 24

20. jun 2002 12:56

Ja, mislim, da se uporablja tudi pri krompirjevih jedeh. Najlepsa hvala za odgovore.

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

20. jun 2002 14:25

Ko sem jaz spraševala za grojer v Franciji, so mi rekli, da je to samo vrsta ementalca. Zdaj pa ne vem. lp, Irena

luka  

član od: 28.11.2001

sporočila: 28

21. jun 2002 11:40

Gre za terminološko zmedo - francozi pogosto (in napačno) za oba sira uporabljajo isto ime. V resnici gre za dve sicer sorodni vrsti sira (ementaler ima precej vecje luknje). Luka

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

4. jul 2002 14:13

jojjoj grojer pa ementaler sta pa ja zelo različna sira. Ne le po luknjah ali barvi, okus (ki je bistvena lastnost sira oz. hrane nasploh, seveda) je čisto nekaj drugega. Sorodnost bi bila lahko zelo širok pojem - trdi siri bi tako vsebovali še kakšnih 110 sorodnikov. Pravi ementaler ima relativno blag okus z izrazito aromo po orehih, grojer je pa izrazito pikanten, porodaja se ga pa vsaj v treh različicah zrelosti - bolj zrel je bolj pikanten. Čudi me, da bi Francozi mešali te pojme, saj Gruyere izvira iz francoskega dela Švice in nasploh se francozi dobro spoznajo na te izdelke. Kakorkoli - za prave ljubitelje sira poslastica, vendar še daleč od kakih smrdečih kvargljev ipd. zato se ne bati poskusiti tudi "hladnega". Na žalost je dejstvo tako, da se ga pri nas redko dobi, če pa že (megacentri), nujno preverite ceno. Tisti za 2.000 SIT so neki akcijski uvozi zelo povprečnega sira, ki vas bodo razočarali. Dati morate bolj 4.000 SIT, sicer je bolje, da kupite npr. bohinjski sir (emental metoda).

luka  

član od: 28.11.2001

sporočila: 28

5. jul 2002 11:06

Ne, nista sorodna samo po tem, da sta trda sira ;) Oba spadata v družino kuhanih in prešanih sirov, ki je ena izmed enajstih klasicnih "druzin" sira. Govoriti o sorodnosti po okusu je - se strinjam - stvar okusa, a vendarle je zame zrel ementaler (ne govoriva o raznih naših poskusih!) mnogo blizji grojerju kot pa recimo gavdi ali edamcu. Da se v franciji to dvoje včasih meša, poleg piškotkine izkušnje lahko izvemo kar iz ust francozov (Larousse gastronomique) "Gruyere delajo v Švici iz nepasteriziranega mleka v kantonih Fribourg, Neuchatel in Vaud; v Franciji ga proizvajajo v Savoji, Franche-Comte in Burgundiji. Po analogiji v Franciji ime pogosto napačno uporabljajo za vse kuhane prešane sire, ki se prodajajo v velikih hlebcih, kot so emental, beaufort in comte." lp, Luka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti