12. sep 2007 8:48
Če gresta za vikend, izkoristita vikend za en generalni vtis o Londonu. To je itak edino evropsko velemesto (Pariz in Moskva sta zelo veliki mesti, London je velemesto). Mene je najbolj fascinirala raznolikost individuumov: tam so ljudje različnih barv, postav itd in vsak ima neko svoj neponovljiv stil oblačenja in v nobenega, ampak prav v nobenega ni nikoli nihče buljil. Spomnim se /prvi letnik srednje šole 1981/ ko je po Regent St. en model zelo dostojanstveno paradiral v bulerjih, krilcu, predelanem iz maskirne uniforme in frizuro irokez...in ni absolutno nikogar vznemirajl /pri nas bi še danes vzbujal komentarje/.
Vzemita zadevo bolj na easy. Imaš tiste sight-seeing avtobuse, kjer te lepo dve uri vozijo po mestu, tako da ugotoviš, kje je kaj (in v nedeljo zjutraj je to izvrstna izbira, zlasti zaradi tega, ker je to edini trenutek, ko London v bistvu počiva). Turističnih točk je itak toliko, da se ti zrola in ne postavljaj si za cilj, da boš vse videla. V Madame Tussaud boš enkrat v življenju že še šla, ker bo treba tja otroke peljati. Trafalgar SQ boš itak videla, ker je orientir za ves promet. V Harrodsu imajo dobre kolačke v čajnici, drugače imajo pa rahlo visoke cene... (jaz živela 2 meseca v Kensigntonu in ti povem, v Harrodsu lokalci ne kupujejo, to je samo za turiste s preveč denarja) Je pa zraven Victoria & Albert Museum. Svetujem vama, da si ogledata novejšo arhitekturo in sicer prenovo dokov (Docklands) na Temzi, novo stavbo Foreign Office-a (ljubkovalno mu rečejo Faberge"s Egg...ker po obliki spominja na ta jajca) in nov stadion na Wembley-ju.
Poglejta po netu, vprašajta v hotelu, kako je s koncerti - zlasti klubska scena - in potem se s kolegico udeležita kakega koncerta v soboto zvečer. Ali pa, če bosta imeli vražjo srečo, poskusita po netu dobiti kakšne karte za predstave v Covent Gardnu (večina teatrov je tam)
Hrana: angleški zajtrk - to vama toplo odsvetujem. Za kulturološki vtis angleške hrane ti zadoščata fish"n"chips ali oslič s pomfrijem in to zavito v časopisni papir.
Restavracij je ogromno, jaz v Londonu vedno hodim k Azijcem (pakistanska kuhinja, indijska, vietnamska.....), ki so blizu Covent Gardna. Za čez dan je pa River Cafe na Docklandu...in vsi, ki River Cafe čisto uspešno kopirajo - na bližnjih lokacijah.
Vendelina jr.