Živjo!
Če bi imel kdo slučajno toliko časa in pa seveda znanja, da do jutri dopoldan prevede spodnji izvleček, bi mu bila neizmerno hvaležna. To bi storila sama, vendar mi zaradi selitve ne znese. Je pa izvleček diplome fantove sestre. Bi pa prosila še to, v kolikor bi se kdo resnično lotil tega, da mi sporoči, da ne iščem dalje. Zaenkrat iskrena hvala! Tole je to:
Izobraževanje in usposabljanje sta pomembna člena, ki pripomoreta h kakovosti končnih produktov zaposlenih pri delu z živili. Sistem pridobivanja in obnavljanja znanja se je tekom let spreminjal skladno z zahtevami veljavne zakonodaje. Pomembno je zagotavljati kakovosten sistem, ki ga bodo izvajali strokovno podprti izobraževalci, hkrati pa vzpodbujati nosilce živilske dejavnosti in ustrezno motivirati zaposlene, da bodo prepoznali prednosti dodatnih znanj.
Namen diplomskega dela je bil ugotoviti zadovoljstvo zaposlenih pri delu z živili z načinom izobraževanja in usposabljanja na delovnem mestu.
Podatke smo pridobili s pomočjo kvalitativnih (delno strukturirani intervju) in kvantitativnih metod (anketni vprašalnik) dela. Z analizo intervjujev smo dobili poglobljen uvid v doživljanje in pojmovanje preučevanega pojava, kar z anketnim vprašalnikom ni bilo mogoče ugotoviti.
Delno strukturirani intervjuji so bili izvedeni na podlagi štirih okvirnih tem, o katerih so vprašani izrazili svoje mnenje. Sedanji način izobraževanja in usposabljanja na delovnem mestu ter izvajalce izobraževanj je več kot polovica intervjuvancev ocenila pozitivno. Udeleženci se v enaki meri spominjajo pozitivnih in negativnih dogodkov. Večina intervjuvancev meni, da je pridobljeno znanje uporabno pri njihovem vsakdanjem delu.
Z analizo 1944 anketnih vprašalnikov o zadovoljstvu z organizacijo in izvedbo izobraževanj na Zavodu za zdravstveno varstvo smo ugotovili, da je večina (87%) anketiranih z njimi zadovoljna. Menijo, da je pridobljeno znanje uporabno (92%), da so tovrstna izobraževanja potreba za njihovo delo (86%) in da so predavatelji zelo dobri.
Ugotavljamo, da so zaposleni pri delu z živili na splošno zadovoljni z dodatnim pridobivanjem znanja na delovnem mestu. K temu v veliki meri pripomore tudi pozitivna komunikacija med zaposlenimi in delodajalcem ter učinkoviti načini motiviranja.
Ključne besede: izobraževanje, usposabljanje, zaposleni pri delu z živili
jessy6