1. sep 2007 8:58
O nekaterih specializiranih racunalniskih stacunah: moj prvi racunalnik z duso mi je sestavil clovek (z duso:))) iz nekega mini podjetja. Masina je delala 6 let na Win95 brez enega samega sesutja, kar vsi poznavalci pristevajo med nezemeljske cudeze (res je sicer, da sem bila skrajno previdna s softwareom), le po stirih letih je crknil CD-reader, cesar sem bila samo vesela, ker sem ga lahko zamenjala s CD-pekacem.
Naslednjo masino sem kupila sestavljeno v Comtronu - ni bila niti poceni niti akcija, ampak sem dala zanjo kar posten denar. Dobila sem limono, ki mi ga po malem serje ze tri leta, ampak iz ekoloskih razlogov se mi upira menjati take zadeve, dokler vsaj za silo delajo - mislim, da se tudi ta "za silo" pocasi bliza koncu. Comtronov servis v casu dveletne (!) garancije je bil sploh poglavje zase - po letu dni uporabe in tretjem obisku servisa sem vrgla garancijsko nalepko dol in od takrat ga sravfam sama (dvakrat menjava mrezne kartice, enkrat zvocne kartice, enkrat DVD-drive, dvakrat napajalnika - prvic je crknil sam, takrat so mi ga na servisu zamenjali s tako hrupnim kot sosedova kosilnica, tako da mi je potem "padel firnk" in sem jim povedala, da si lahko tak servis nekam zataknejo). Obupala sem tudi nad XP-ji, lavfamo Knoppix in se pripravljamo na prehod na Debian, Vista pa ne bo prestopila mojega praga, dokler migam.
Skratka, ce se vam ljubi dati malo vec denarja, je najboljsa resitev priporocena konfiguracija s strani koga, ki je na tekocem s tehnologijo, nakup posameznih komponent in nekaj uric, da sesravfas masino skupaj (v resnici je cisto enostavno). Ce sparas, potem je nakup narejene masine v vsakem primeru loterija, po mojem v Hoferju ali Sparu nic bolj kot v Comtronu ali BigBangu (v zadnjem oglasujejo prednalozen operacijski sistem in kupljenemu racunalniku prilozijo piratske kopije XPjev, ne mores verjet). Menjava operacijskega sistema ne more skoditi prav nic - ce izvzamemo izgubo casa.
Make love, not war!
lp, proxima