Ulcerozni kolitis

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

tema odprta - 31. avg 2007 13:12 | ogledi: 17.664 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Postavili so mi sum na ulcerozni kolitis in sem, jasno, na črevesni dieti. Od raznih riževih sluzov, čajčkov posebne sorte in korenčkovih/zelenjavnih juhic, banan se mi že rahlo blede in dejansko izgubljam ideje za kakšen boj pester jedilnik kljub strogim omejitvam.

Če je kdo že kdaj imal kaj podobnega ali bil na črevesni dieti, pa kljub temu uspel dobro jest, se toplo priporočam za ideje..

Hvala in lp,

veverica

mojcapt  

član od: 9.5.2007

sporočila: 72

31. avg 2007 13:42

Pozdravljena! Nič ti ne zavidam te diete. Vem, da je zelo stroga, moj sin ima namreč Chrona, kar je tudi vnetje sicer tankega črevesja in je imel dolgo časa dieto. No malo si lahko ogledaš internetno stran črevesnih bolnikov in sicer www.razprave.com/zdravje - na tem naslovu boš našla njihove razprave o boleznih in tudi seveda o prehrani, internetni naslov društva pa je www.kvcb/si. Če te karkoli zanima mi lahko pišeš na zasebno pošto. Lep pozdrav! mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. avg 2007 14:14

Bolj kot razmišljam, bolj se mi dozdeva, da je človeku še najbolj prijazna mediteranska kuhinja in da se v tem sklopu najde veliko stvari, ki prenesejo kriterij raznoraznih diet. Pa dobrih učinkov surovega sadja tudi ne gre podcenjevati. Vendelina jr.

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

31. avg 2007 14:20

Za vse take stvari je v tem času najbolj idealen  "grozdni post", seveda brez ostale hrane , sokov in  kave. Grozdje in voda, vsaj 10 do 20 dni. Za preventivo je dovolj tudi 5. kobra 1

SMILE28  

član od: 26.9.2005

sporočila: 215

31. avg 2007 14:31

Mleko, surovo sadje in zelenjava so pri tej bolezni strogo prepovedani. Samo kompoti in kuhana zelenjava. SMILE28

mojcapt  

član od: 9.5.2007

sporočila: 72

31. avg 2007 14:41

Ko se s takšno boleznijo srečuješ že 17 let, postaneš že sam svoj zdravnik. To pa so tudi priporočila priznanih zdravnikov, da se sedaj (razen v akutnih zagonih bolezni) ne uporabljajo več takšne diete kot so se včasih. Vsak mora sam ugotoviti katere jedi mu odgovarjajo in katere ne. Dva bolnika ne odreagirata na določeno hrano enako. Tako, da tudi mleko, sadje in zelenjava nista strogo prepovedani oziroma povsem izključeni iz jedilnika, samo ugotovit moraš kaj ti ne škodi. Seveda to pa lahko delaš takrat ko je tvoja bolezen v remisiji. lp mojca

Pingvin  

član od: 8.4.2003

sporočila: 162

12. sep 2007 11:34

Živ, se strinjam z mojcopt. V prvi vrsti moraš sama ugotoviti, kaj ti ustreza in kaj ne. Razne diete, kot so jih včasih prakticirali zdaj ne držijo več. Vsak človek je bitje zase, in kar nekomu odgovarja, drugemu škodi. Lahko so le neka splošna priporočila, ki morda delujejo v večini primerov, ni pa nuhjno, da bodo tudi pri tebi. Od začetka je težko, potem pa ti to postane način življenja in niti ne zahteva posebnega razmišljanja. Imam brata, ki ima sicer Chronovo bolezen, ampak si je povsem sam našel svoj jedilnik, ki njemu ustreza. Tako vem, da npr. tune, origana, vina niti pogledat ne sme, medtem ko npr. pivo lahko povsem normalno popije, sir mu tudi ustreza, pa postrvi. To je samo nekaj od jedi, ki mi trenutno padejo na pamet. Večino časa tudi povsem brez problemov je čokolado, banane, po zeleni solati ali radiču ima pa težave. Je izjemno discipliniran, vsak dan se tudi vsaj eno uro ukvarja s športom - to je začel po prvem izbruhu bolezni. Zdaj že približno dve leti ni imel nobenega novega zagona in je praktično brez težav. Je bil pa pred cca 10 leti tako bogi, da smo mislili, da bo umrl. LP, Pija. Pingvin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti