28. avg 2007 18:41
Pri nas pretežno uporabljamo olivno olje, samo za motovilec v solati in rdeči radič ne pride v poštev, pa za peko postrvi tudi ne.
Ati zlati, olivno olje kot vir maščob je eden tistih zdravilnih učinkov, ki vplivajo na zdravje ljudi v mediteranskih državah, seveda v kombinaciji z načinom prehranjevanja v sredozemskem podnebju sploh. Res, da tamkajšnji ljudje ne živijo kdo ve koliko dlje od kontinentalcev, a zbolevajo veliko manj za boleznimi srca in ožilja, kar je tudi (ne samo) posledica pretežne porabe olivnega olja (plus zelenjava, ribe in malo rdečega mesa). Tako sem vsaj prebrala v eni mednaordni raziskavi, ki je zajela države ob Sredozemskem morju, tako evropske kot azijske in afriške.
Vsako jutro na tešče pa olivno olje izjemno blagodejno vpliva na jetra in žolč.
Moj mož ga ima tako rad, da si v razgreto olivno olje (kar ni najbolj priporočljivo, ampak vseeno...) da dve mehko kuhani jajci in sol ter dobro zmeša, ali pa si kos belega kruha kar natopi z olivnim oljem in to je.
Je pa res, da se veliko ljudi ne more navaditi na močan in izrazit okus olivnega olja v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji; meni pa prav olivno olje tako zelo lepo diši, da brbončice kar zaigrajo, ko odprem steklenico (pravega, domačega, iz naše ali Hrvaške Istre in Dalmacije, jasno).
Oljčno ali olivno - uporabljati je dovoljeno oba izraza. Oljčno tudi zato - tako so me vsaj podučili slavisti, ko smo povpraševali, kaj je prav in kaj ne - ker tam, kjer rastejo oljke in na njih olive tudi olivam ponekod rečejo oljke in je zato dovoljen tudi izraz oljčno olje. Ne trdim, da to drži kot pribito, a tak odgovor sem dobila, ko sem, podobno kot je enkrat omenil ežoj, rekla, da bi po tej logiki pili jablanin sok in ne jabolčnega. Sicer pa je na Kulslo nekaj pravih izvedencev, predvsem z Obale, in bo morda kdo od njih povedal še kaj o uporabi tega olja ter tudi imena.
Pozdrav, Mamamia
mamamia