11. jun 2002 18:31
He, ne se bat vegetarijancev
. Kot so omenili že nekateri pred mano, se da na piknikih "nafutrati" tudi nas, ki ne jemo mesa.
Če niso pravi vegetarijanci, ampak samo ne jejo mesa, so fina varianta kake postrvi, če pa ste pripravljeni v vse skupaj vložiti malo več dela, pa lahko tudi kaka ribje-zelenjavna nabodala.
Za tiste, ki so vegetarijanci, pa jejo jajca ter mleko in mlečne izdelke, pridejo v poštev kake vegertarijanske hrenovke na žaru (po mojem mnenju so jatine izvrstne
, uvožene mi pa niso všeč; pa malo jih zarežite pred peko, sicer se napihnejo in potem čudno izgleda vse skupaj), pa tudi kaka zelenjava, na katero na koncu položite košček sira, prav tekne.
Če pa imate v sorodstvu same stroge vegetarijance, ki ne jejo nobenih živil živalskega izvora, imate pa na izbiro kak v žerjavici pečen krompir
pečena zelenjava (paprike (podolgovate rumene so najboljše za to), na rezine narezane bučke ali jajčevci (pred peko jih nasolite in pustite kakih 10 min, da oddajo grenikast sok)) ali zelenjavna nabodala (po želji: paprika, jajčevci, paradižnik, šampinjoni, bučke, čebula....).
Pa na solate oziroma veliko sveže zelenjave ne pozabite. Kar se pa tiče omak, pa pri nas na piknikih pogosto jemo eno makedonsko omako iz paprik - mislim, da se ji reče pindžur - ki je rahlo pikantna in se odlično poda tako k mesnim kot zelenjavnim jedem.
Pa še nekaj: če boste imeli na pikniku jedi za vegetarijance, potem jih za vsak slučaj pripravite malo več. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da zelenjavo in ribe na žaru obožujejo tudi mesojedci in se je tudi že zgodilo, da so vso hrano, namenjeno vegetarijancem, pojedli tisti, ki sicer jejo meso, ampak se jim je pač "nova" hrana zdela bolj zanimiva
. Tako da kaki bolj "razgibani" vegetarijanci, ki med piknikom tekajo po gozdu/igrajo odbojko/grejo kaj iskat ne bodo v hipu ostali brez hrane kot se je že večkrat zgodilo meni.
Lep pozdrav,
maja