27. avg 2007 8:36
Imam AMC. Od začetka sem kuhala po specialnih navodilih za to posodo, pa nam marsikje okus ni bil všeč. Na primer goveji zrezki čisto brez maščobe niso bili okusni, dočim je tako pripravljena svinina zelo dobra in tudi piščanec. Svinine od doma vzgojenega naravno hranjenega prašiča celo soliti ni nujno.
Zelenjava: bi šlo tudi brez vode, ampak se potem pri zelenjavi, ki ne oddaja v začetku dovolj vode (korenje, krompir ...) v začetnih minutah nujno zažge malo skorje. Ker tega ne maram, dodam vedno žličko vode.
Jajca: se čudovito skuhajo v sami eni do dveh žličkah vode, tudi če počijo nič hudega, ker se ne razlijejo.
Mleka: ne kuham v tej posodi, ker se ne shladi dovolj hitro in je veliko večja nevarnost, da prekipi.
Hitra pokrovka: nadomestilo za ekonom lonec, le obodno tesnilo je treba dokaj pogosto menjati. Malo zoprno je pomivanje, zlasti ker vrhnjega pokrova ne smem pomivati v stroju.
Čiščenje: z njihovi čistili ali tudi z običajnimi za nerjavečo posodo je čiščenje zelo učinkovito.
Soljenje: paziti, da sol ne leži nepremično na dnu, lahko "nagrize" površino. Po možnosti soliti povrh sestavin ali pa v vročo vodo in dobro premešati, da se hitro stopi.
Napisala sem, kar sem se trenutno spomnila, saj bodo še druge dopolnile.
Moja izkušnja: posoda je sicer absolutno predraga, mi pa ni žal, da sem jo kupila, imam jo že 20 let, ni več kot nova, a še vedno povsem spodobna in glede uporabnosti nespremenjena.
Kuham kombinirano: nekatere stvari res brez maščobe in zelenjavo z minimalno vode, druge klasično. Največ pri vsem tem mi pa pomeni kumulacija toplote. Jed se kuha j še kakih 20 minut potem, ko smo jo odstavili od vira ogrevanja. Veliko manj je možnosti, da se riž in testenine spocajo, hrana ostane dolgo topla, kar je pomembno zlasti, kadar nimamo dovolj kuhalnih mest in je potrebno nekatere sestavine skuhati vnaprej.
Zaključek: če bi na kakršenkoli način prišla obnjo, bi takoj kupila novo, le da bi se ogledala, če morda kje drugje ne dobim enako kvaliteto za nižjo ceno. Vendar je treba biti malce previden, pri nekaterih od navidezno enakih a zelo cenenih posod se bojda pri kuhanju izloča nikelj. To sem pred kratkim prečitala v eni od poljudnih zdravstvenih knjig.
Cila