24. avg 2007 11:45
Sem razmišljala, kaj naj napišem. Pa je težko. Predvsem ne vem, v katero barvno smer si mislila in za koga se dela torta.
Sama se barvil zelo izogibam in če hočem dobiti kaj oranžnega, umešam melono in jogurt in je zadeva rešena. Če hočem, da je zelo oranžno, dam še kapljice pesinega soka (in pazim, da jih ni preveč, čekiram okus) in je zadeva zelo oranžna. Tudi rdeč biskvit sem že naredila, ponovno s pesinim sokom.
Če dobro premislim, so me ravno tiste plastične perlice, pa kičasti cukr okraski in cukrmasa (ki mi je malo strašljiva) prisilile, da sem v drugo smer raziskovala
Razne modre in turkizne barve mi ne sedejo na hrani, razen, če gre za koncept - in takrat to dosežen z likerji (curacao, mentol) in so barvila res že tam, vendar vseeno v manjši količini, kot če bi dodajala barvila iz tube. Enkrat mi je uspelo narediti nekaj, kar bi moralo biti modro, pa je bilo bolj zeleno, namreč razstopila sem belo čokolado, dala notri modro barvilo, pa je bolj zeleno izpadlo...za glazuro je bilo pa okej, in v bistvu je bil en koncept zadaj, drugače bi zadevo počela brez barvila.
Zanimivo vijolično dobiš, če v jogurt, ki je že strjen z želatino, umešaš zelo tekočo slivovo marmelado (ali pa jo prej pogreješ, da se razpusti, precediš in počakaš, da se ohladi) - samo je treba paziti, da zadeva ni presladka.
Drugače pa je meni predvsem izziv bodisi re-interpretirati kakšen star recept ali pa si izmisliti kakšen nov način za to, da je zadeva sočna - in pri tem ne uporabiti pri vsaki torti ravno vseh materialov, ki so na voljo. Sem pač bolj minimalstika.
Vendelina jr.