7. jun 2002 10:44
Še moj prispevek k Jamieju.
Njegov princip kuhanja je tak, kot pove v najavni špici: "stripped to bare essentials, the food, not me!" Skratka kuha z zelenjavo, ki je nikoli ne "matra" preveč, samo nareže in potem v pečico ali se skuha in eno enostavno omako. Nobenih pastet in se meša 3 uri in podobne dolgoveznosti. Uporablja ogromno zelišč, se mi zdi da mu je najbolj všeč timijan in vedno ali skoraj vedno so zraven limone ali limete. v nekem članku so ga celo imenovali "the famous lemon squeezer"! In zelo veliko je receptov z ribami, ki jih ne cvre ampak vedno pripravlja v pečici. V njegovi drugi knjigi (od treh, ki so izšle) pa naprimer sploh ni nobenega recepta z govedino. Samo ribe, jagnjetina in perutnina.
Pri sladicah ne gleda na maščobe in kalorije - ampak so "Wicked", kot trdi sam. In ko ga gledaš, se zdi vse zelo enostavno.
Obe angleški knjigi imajo v MK Konzorzij, na Slovenski cesti.
Ja dober je. Ravno prav packa, da veš, da ga stvar veseli in zabava in da se mu hrana ne gabi in ni tako sterilen kot naprimer nemško/avstrijski Lafer, kjer je sicer vse krasno in rostfrei in čisto in pospravljeno, sicer v redu, ampak čisto drug stil.
.
Meta Jurc