10. avg 2007 19:08
Jaz delam tako: en lep šopek naberem v sončnem dnevu in narežem oz. kar v multiptaktik vse skupaj - cvetove, liste, stebla, tudi korenine so zdravilne ampak teh ne dam. To nasekljano zelenje prelijem z šnopsom in pustim kak mesec, kar nekje v kuhinji najde mesto (ni treba ali morda ne sme se dat na sonce). Takšna navodila mi je pred par leti dal možakar, ki ima 2 ha veliko njivo slamnika (to mora biti lepo za videt). Malo mi je bad, ker nimam določenih količin - koliko zelišč na liter šnopsa in kako to potem dozirat - to pač delam po občutku, ampak to se res potem jemlje po kapljicah, no jaz vzamem eno žlico tega šnopsa in eno žlico bezgovega sirupa, ker ta šnops ima res ful hud okus.
Rezultat je tak, da sva z možem celo zimo pila to "zdravilo" in sva prišla skozi brez prehlada, pa sva prejšna leta vedno oba kakšno virozo staknila, on celo večkrat. Seveda pa sva spomladi nehala to pit, ker pač ne smeš nonstop.
Kolikor sem da sedaj brala o slamniku, nekako velja, da je suho zelišče brez vrednosti (žal).
Tudi sama sem razmišljala o brezalkoholnem zvarku, oziroma še bolj moja sestra, ki ima male otročke, pa nisem še nič zasledila; razmišljala sem o tem da bi zmlete zeli zmešala z medom in pustila stat pa potem probala kako precedit??? Ne vem, to je zaenkrat ideja. Ne vem kako se ta sok obaša-reagira-ohranja s sladkorjem.
Če se kak fitofarmacevt sprehaja po kulinariki naj razloži! Ali pa kdo drug, ki ve. Prosim!
tigris