6. avg 2007 9:22
torej s tem vprašanjem se ukvarjam tudi jaz skoraj vsak mesec:
pozimi: jota, segedin(s svinjino ali pa z ostanki govejega golaža+kisla smetana), ričet, pasulj,s tem najbolj osrečim tudi slovence
ostali letni časi:
goveja juha je obvezna, notri ponavadi zakuham gresove knedle(gres je lumpi iz slovenije; ker ha tukaj ni) (včasih je zabavno, ker ne vedo kako bi se jih lotili, z vilcami in noži ali z žlico), včasih pa naredim gobovo s krompirjem in smetano
glavna jed:
prata ali samo kruhova fila (pečena ali kuhana)
piščančji žur
govedina iz juhe+hrenova omaka(tista z jajcem in kruhom)
goveji zrezki v omaki(takšni kot jih naredimo mi v slo, tenki in mehki)
pohanje (ker je naš način malo drugačen, ponavadi v tujini vsi uporabljajo pripravljeno zmes za paniranje+ kakšni dodatki, jaz dodam samo česen v prahu)
pariško pečeni zrezki in potem pokuhani v vinski omaki
puranje rolade(nafilane s slo pršutom ali panceto), v smetanovi omaki
golaž, katerega naredim en dan prej(da je malo uležan pa še več časa imaš naslednji dan)
pa še kaj bi se našlo samo se sedaj ne spomnim!
priloge:vse kar je zelenjavnjega ali pa doma narejeni svaljki(v naši tisti lulčkasti obliki) kuhani ali pečeni, waserpoceljni, slani skutni štruklji(tisti brez testa),.............. veliko je tega, najbolj pa pozimi vžge kak matevž,....
sladice: jaz nikoli nisem pekla klasične potice, sem pa naredila potratno potico(recept s kulinarike), štruklje in nuttela torta(samo oblika kot pecivo).......... pozimi po kaki enolončnici pa sadne knedle(cmoki), štajerski šmoren itd.......
p.s. imam tudi knjigo slovenska kuhinja, tako da če boš arbila kak nasvet iz kake druge regije(jaz sem z gorenjskega) sporoči na ZS pa ti kaj poskeniram in pošljem,.....
pa dober tek
plopsa