31. jul 2008 13:50
Na Peco lahko pridete iz več strani.
1.možnost:
Pripeljete se v Mežico in pred hotelom zavijete desno, peljete približno 2 km in nato tik pred nekdanjim mejnim prehodom Reht zavijete levo. Nekaj časa je še asfalt, nato pa se začne makadam. cesta sicer ni najboljša, vendar je kar solidna. ko se pripeljete na Štenge ( križišče dveh cest ), se držite ceste , ki pelje desno. Pri nekdanji Karavli,( vojašnici, kjer so služili vojaški rok v nekdanji Jugi) lahko parkirate avto in jo mahnete peš do koče. Hoje je za približno 1,5 ure. Pot je kar strma, zato vam priporočam, da se peljete mimo parkirišča pri Karavli še kakšnih 500 m in nato zavijete desno v breg. Ta cesta pelje naravnost do parkirišča ( Holzplaz ). Tam pustite avto, ker naprej pač ne gre več z osebnim avtom. Od tod do koče je približno tri četrt ure lahke hoje.
Na koči vam priporočam, da naročate " kločeve nudelne". To so nudelni polnjeni s suhimi hruškami. Zelo dobo in še poceni. Cene tudi sicer niso pretirane in se splača kaj prigrizniti.
2.možnost.
Peljete se v Črno in tam pri spomeniku zavijete desno ter nato pri križiščih gledate smerokaze. Prispete v MItnjak in pustite avto pri Matjažu ( gostišče ). Od tam greste nato na kočo, vendar vas moram opozoriti, da je pot zelo strma.
Domačini uporabljamo tisto prvo možnost, ko se pripeljemo do parkirišča in potem na vrh.
3.možnost
Lahko pa pridete na peco tudi iz Tople, kjer avto parkirate pri starem vhodu v rudnik. Pot je strma in meni ni preveč prijetna.
Sama se prejšnji teden bila na peci, vendar sem šla z avstrijske smeri tako, da sem se poslužila gondole ( ki začne voziti ob 9.oo uri zjutraj ). Pot je zelo lepa in poteka po savstrijskem smučišču, do sedla in potem na vrh Pece.Z vrha lahko greste do naše koče, ali pa tudi ne in se lepo vrnete nazaj z gondolo.
To pot priporočam, saj jo sama večkrat prehodim tako, da sestopim v Mežico in nato z avtom po avto, ki sem ga pustila na parkirišču za gondolo.
Želim vam, da preživite lep dan pri nas na Koroškem.
Peca