1. avg 2007 14:07
Vidim, da večina izmed vas pri pripravi marmelade uporablja želirna sredstva. Ne vem, zdi se mi, da marmelada, ki vsebuje želirna sredstva ni več tista "taprava" domača marmelada, ampak, je že malo industrijska. Sama marmelado vedno pripravljam le z dodatkom sladkorja (npr. na 1 kg sadja cca. 30-40 dag sladkorja) in mi vedno lepo uspe in še nikoli se mi ni nobena marmelada pokvarila. Kuham jo vedno v zelo širokem loncu (nikoli v kozici!), raje manjšo količino in večkrat, ker na ta način voda zelo hitro izpareva in je marmelada tudi hitro narejena. Najprej pokuham sadje, ko skoraj že vsa voda izpari, dodam šele sladkor in kuham samo še kakšno minuto, da se ves sladkor raztopi. Potem zmes zmiksam (na ta način preprečim špricanje marmelade vse naokrog) ali jo pustim kar tako, če sem narezala sadje na zelo majhne koščke in se je že samo dovolj razkrojilo med kuho. Med tem dam čiste kozarce za vlaganje segret v pečico, pokrovčke medtem splahnem v vroči vodi. Ugasnem marmelado, kozarce dam ven iz pečice in še vročo marmelado dam takoj v kozarce, ki jih takoj zaprem z pokrovčki, ki jih še prej do suhega obrišem. Marmelado pustim potem na pultu v kuhinji do naslednjega dne, da se počasi odladi. Na tak način delam marmelado že leta. Naša družina jo je zjutraj za zajtrk, namazano na kruhu, nekaj jo porabim za palačinke in drugo pecivo, nekaj malega pa jo dam tudi sorodstvu. Letos sem jo do sedaj vkuhala že iz cca. 70 kg sadja. In drevesa s slivami so še polna okoli hiše... Mijan