31. jul 2007 14:05
Samo enkrat sem delala sok iz robidnic s sokovnikom, ki sem ga dobila na posodo. Vse skupaj se mi je zdelo ena velika pacarija (mogoče zato, ker ga nisem vajena) pa še sok mi je bil čisto pregost.
Potem sem pa šla na enostavno varianto, ki jo uporabljam tudi letos: robidnice stresem v lonec, zavrem in pustim vredi le par minut, toliko, da dobro spustijo vodo. Potem vse skupaj prepasiram skozi eno večje gostejše cedilo, v sok stresem sladkorja po občutku, prevrem, nalijem v pregrete steklenice in zaprem z gumijastimi zamaški. Sirup je lepo čist in tako dober, da ne morem testirati trajnosti, ker ga zmanjka en-dva-tri. Tisto goščo, ki ostane po pri pasiranju, zalijem z vodo, še enkrat prevrem, precedim, osladim in to je sok za sproti, da gre čim manj v nič (kaj čmo, bližina Gorenjske ). Ta varianta mi je ugodna tudi zato, ker naenkrat naberem robidnic le za približno 2 litra sirupa.
Iz sirupa z dodatkom želirnega sredstva naredim včasih tudi marmelado, je pa malce problematična, če je želirnega sredstva preveč, in je ob natakanju v kozarce ravno prav gosta, se čez zimo grdo strdi in izgubi na okusu, če ga je premalo, pa ostane tekoča in je uporabna kvečjemu za prelive - zlasti kot podlaga pri biskvitnem testu, da ne vpija namaza - ali pa naredimo robidnični jogurt.
Cila
Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 31. jul 2007 14:06:45