27. jul 2007 23:07
Draga Hobotka, prepričana sem, da ste s svojim pisanjem marsikoga za vedno odvrnili od nakupa vodnega sesalnika. Na žalost se vidi, da praktično še niste imeli opravka z vodnimi sesalci. Govoriti kar tako na pamet pa se mi ne zdi ravno najbolj primerno nekomu, ki želi nasvet iz prve roke, torej iz konkretne izkušnje. Pa ne zamerite, prosim.
Sama imam navadni sesalec, občasno pa si od mame sposodim Batagelovo Igeo practic, s katero sem zelo zadovoljna. Po sesanju je treba pomiti samo obe posodi. To opravim zelo preprosto in hitro: vsebino zbirne posode vlijem v stranišče, posodo zadržim nad straniščem in s tušem odplaknem umazanijo. Podobno naredim s separacijsko posodo: zadržim jo nad straniščem in s tušem samo splahnem. Potem oboje v kadi še enkrat bolj natančno slahnem in to je to. Brez brisanja. Cevi ni treba prati, so tako široke, da nič ne ostane notri. Je pa potreba pralno šobo (če uporabljate mokro čiščenje) po potrebi splahniti, če se nabere prah ali umazanija v njej. Rebrasti filter se samo vsake toliko skrtači, izjemoma tudi opere pod tekočo vodo, ampak ni velike potrebe, saj nobena nesnaga ne gre prek nobenega filtra, zato je namreč v posodi voda, da se prah ne dviga na filter tako kot pri navadnih sesalcih. Tudi spužvasti filter se le vsake toliko opere.
Moje mnenje: ko se enkrat navadiš, je delo otročje lahko. Če pomislim na navadni sesalec, me kar zmrazi - tiste vrečke, iz katerih se kar pokadi prah, ko jih odstranjuješ, pa tisti filter, ki ga je treba pogosto menjati, pa še pralni filter, ki ga je treba občasno oprati ..., da ne govorim o prahu, ki se dviga ob sesanju. In o alergiji ... Ne, ni debate, vodni sesalec ima nešteto prednosti (pa ni treba, da si "pridna" gospodinja, da ti je všeč tak sesalec), umivanje obeh posod pa je tako, kot je ena enkrat napisala na enem teh forumov: tako samoumevno kot da splahnem vodo na stranišču.
Cena: mislim, da preveč.
Tudi sama bi ga kupila, če bi bil cenejši. Bi ga uporabljala tudi za sprotno čiščenje, ne le za občasno. Pa se mi zaenkrat zdi še malo predrago. Zato si privoščim maminega na vsake toliko za generalko. Če bom našla cenejšega, ne bom oklevala, le da bom prej prebrala kakšne pozitivne izkušnje o njem (o Rovusu nisem prebrala še nič dobrega).
Dober nakup želim. Če kdo odkrije kakšen vodni sesalec po zmerni ceni, lepo prosim, poročajte.
Lep pozdrav
Poloni