26. maj 2009 15:33
Vendelina jr. je napisal/a: |
...bi šla kar stavit, da je tvoja mama skrbno varčevala za tisto verižico in da je bila strahotno motivirana za varčevanje za tako darilo, zato, ker je bila blazno srečna, da ima razlog za tako varčevanje. |
Ja, tako je bilo. Saj cenim to darilo in simboliko za njim, ampak vseeno sem ga sprejela s težkim srcem. Predrago je in me skoraj navdaja s slabo vestjo. So se mi pa ulile solze, ko je začela kričati, ko sem ji povedala, da sem diplomirala z 10 :)
Vendelina jr. je napisal/a: |
Pa tudi moram priznati, da me malo iritirajo znaki mlade lenobe - govorim na splošno in na posebno in ne leti na nobenega posamično. Ker jamrati v stilu: joj, ni služb...to je pa res najažje. Halo? Služba se išče že takrat, ko študiraš. Ko človek nekje v drugem letniku ugotovi, da je kolikor toliko zadel smer študija, ja, takrat se pa malo okoli pogleda, a ne? Se malo povpraša asistente in profesorje, se malo po stroki pogleda, se malo samopromovira, se razčisti z lastno nesamozavestjo (ker nič ne pomaga), se miga in se brca se išče delo v stroki že v času študija, se nekako prerine samega sebe v prvo vsto, se napiše trimestno število prošenj... ja, kdaj pa, če ne zdaj? Vsi kolikor toliko uspešni ljudje, ki jih poznate, so počeli vsaj nekaj od tega, čisto nobenemu ni padlo z lufta.
Vendelina jr. |
Se zelo strinjam in ponosno lahko povem, da sama delam v svoji stroki že od drugega letnika faksa. Zdaj sem samozaposlena, uspešna in zelo zadovoljna sama s sabo, ker sem vse to dosegla sama, s svojim trudom in znanjem, brez ene same veze ali poznanstva. Nimajo pa vsi te sreče oziroma te motivacije. Dejstvo je, da je dandanes težko dobiti službo, še težje pa je dobiti službo za nedoločen čas (da lahko človek vzame kakšen kredit in neha plačevati najemnino). Sama sem z diplomo zavlačevala dve leti, kljub temu da sem prej bila ena boljših študentk v svojem letniku, zato, da sem lahko delala preko študentske napotnice. To je žalostna realnost, ki se je zavedajo tudi na faksih in zato tako brez problema podaljšujejo absolventske staže. Ti, Vendelina, pa prihajaš iz drugačnega sveta. Verjetno poznaš bolj študente iz Ljubljane - ti večinoma ne plačujejo najemnin in stroškov, prehranjujejo se doma, in ves svoj denar lahko zapravijo zase, za luksuz. Študentje iz drugih mest pa svoj prislužen denar zapravijo za golo preživetje (najemnine v LJ so več kot oderuške!). Ob diplomi so tako brez vsega, in verjemi mi, da si, kljub temu, da se sliši kmečko in nezrelo in nevemkajševse, marsikateri sveže diplomirani mlad človek želi praktičnega darila bolj kot simbolnega. Kruta realnost. Pa sorry za offtopic, bannana, jaz še vedno navijam za razvajanje v dvoje :)
RadaJem