16. jul 2007 14:22
Kakršnokoli meso v kakršnikoli omaki brez dodane smetane, pač pa na bazi zelenjave. Maščoba sploh ni nujna, meso se opeče na teflonui, po malem zaliva z vodo, potem se doda zelenjava in se vse skupaj duši v lastnem soku. Z mešanjem različne zelenjave in izbiro zelišč pripraviš eno malo morje različnih kombinacij in ti v vsem letu ni treba jesti dveh enakih jedi. Govorim ti iz prve roke, ker se zaradi zdravja že tretje leto tako hranim.
Boš videla, kako okusne jedi prirpaviš iz belega perutninskega mesa, rib, teletine, tudi iz govedine in junetine.
Lignji v pečici s krompirjem, z zelenjavo ali brez, z nekaj kapljicami olivnega olja, ribe na enak način, kakršnakoli pečenka (razen svinjske jasno), v foliji za pečenje - to je vse zdravo in priemrno za diabtetike ali za dietni način prehranjevanja.
Pri pripravi zelenjavi izpusti zabele iz ocvirkov in maslla ter kisle in sladke smetane. Za solatne prelive uporabljaj jogurt namesto kisle smetane, izostanek majoneze nadoknadi z zelišči. Je pač treba vzet nekatere tsvari v zakup, ampak za ljubo zdravje je pač treba pogoltnit kak cmok.
Namesto bele moke za peciva lahko uporabljaš temno, pecilni prašek tako ali tako ni neka tragedija (razen še ga zaradi zdravja ne smeš), brez jajc tudi večinoma gre (no, razen pri biskvitu recimo...).
Meni se je bilo najtežje odreči sladkemu, sem pač jedla le zavitke (ker v testu ni jajc). Je pa res, da sem tudi med najstrožjo dieto jedla bel riž in testenine iz bele moke ter si skavo in čaj sladkala z belim sladkorjem, le kruh sem jedla vedno čern. ker sem ga imela od nekdaj raje kot belega.
Tako da gre. Mamamia
mamamia