Pričenja se sezona vrtnih jagod, zato me zanima kakšen dober preizkušen recept, ki jagode vsebuje.Posebej pa me zanima kako se pripravi jagodna marmelada, če je možno brez sladkorja.
Vsem skupaj en sladek jagodni pozdrav
Pričenja se sezona vrtnih jagod, zato me zanima kakšen dober preizkušen recept, ki jagode vsebuje.Posebej pa me zanima kako se pripravi jagodna marmelada, če je možno brez sladkorja.
Vsem skupaj en sladek jagodni pozdrav
13. maj 2002 12:10
Priporočam ti jagodni tiramisu, običajnem receptu dodaj samo jagode, ki jih polagaš na namočene piškote. Drugače pa ti iz mojih eksperimentalnih let delanja marmelad povem, da se marmelade z malo sladkorja ne obdržijo dolgo. Dobijo pa se sredstva, ki zmanšajo količine sladkorja za polovico. Za pripravo kakršne koli marmelade, sadju dodaj sladkor in kuhaj glede na vrste sadja kratko. Med segrevanjem dodaš še limonin sok lahko tudi lupino, potem pa po okusu cimet ali ingver, rum ali port vino ali rdeče vino. (seveda ne skupaj, odloči se sam).Nato dodaj še zgoščevalno sredstvo.(dobi se sladkor, ki že vsebuje želatino oz. pektin) Kakšno marmelado je treba s paličnim mešalnikom premešati, da ni veliko lupin, ali pa precediti zaradi drobnih pešk. Jaz sem navadno skuhala marmelado v 1 uri, vsemi postopki, od A do Ž. Priporočam ti, da poskusiš slivovo. Slive, sladkor, limonin sok, rum in cimet skuhaj tako, da se slive razpustijo cca. 20 minut. Nato zmiksaj s paličnim mešalnikom. Dodaj še gostilo po navodilih. Kuhaj še potreben čas (5 minut) in zapri v kozarce. Pokrovčke kakor tudi kozarčke razkuži z rumom. Marmelada nima izgleda tipične slivove marmelade, je svetlo vijolčna in drobnimi temnejšimi ostanki lupine, ki ne motijo. Je pa okusna En lep pozdrav, če te zanima več mi piši Barbara Cuzakneznan uporabnik
14. maj 2002 13:52
Zanimive ideje o dadatkih k marmeladam! Prosim za nekaj dodatnih podatkov: - h kateremu sadju se poda ingver? - v kakšni obliki se doda ingver: svež ali mleti in v kakšnih količinah? - če se dodaja vino, kakšno vino je primerno, ali lahko tudi teran? - koliko vina se doda, da je dodatek opazen in da ga ni preveč? - kdaj se doda vino oziroma, ko se doda vino ali mora sadje še prevreti, da alkohol izhlapi? Vnaprej hvala! LLP Sporočilo je spremenil(a) P. dne 14. maj 2002 13:53:14
14. maj 2002 14:46
Veliko receptov z jagodami najdete v zadnji reviji Anja. Na KUL SLO med recepti pa najdete jagodne kremšnite, preprost sadni biskvit. Jaz marmelado kuham s praškom Gelfiks 2+1. Dodam še nekaj manj sladkorja, kot piše, ker tudi nam tako odgovarja. V tem prašku je tudi konzervans, zato se izdelek ne pokvari.Imam še nekaj kozarčkev lanske, a ni problema. Tina Uštar
14. maj 2002 17:36
Lahko seveda uporabite tudi iskalec na KulSlo: http://www.kulinarika.net/baze/receptirezultati.asp?Ses Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
17. maj 2002 14:04
Igver sem dodajala črnim robidam kakor tudi malinam. Ingver se uporabi v obeh oblikah, svež ali posušen in zmlet. Doda se ga po občutku kot cimet in itd. začimbe. Previdno, a ne preveč zadržano. Količina vina je odvisna od količine sadja en deciliter na cca. 2 kilograma očiščenega sadja. Terana še nisem preiskušala, bi bilo pa vredno poskusiti. Samo ne preveč ! Morda k mešanem sadju (jabolka, maline, ribez) Kadar dodaš alkohol, kuhaš le nekaj minut, da malce prevre ne več kot 5 minut. Če dodaš na začetu, tako malo več časa. Priporočam vam čarati in probati narediti nekaj novega. Navadno je vedno zelo okusno. In ni nekaj standardnega ! Barbara CuzakKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Jabolčna torta
Jajce na oko v ramekinu, s šunko, sirom in zelišči