6. jul 2007 20:41
Ej, Jernej,
zakaj pa ne bi štelo pred 45-imi leti? Takrat še legionelo odkrili niso.
Naj pa še mal pojasnim " hotel " in klimo pred 45-imi leti. Vi ste vsi premladi, pa ne veste: takrat je obstajal " ferialni savez jugoslavije " in tudi republiške ferialne zveze. Da si bil član si mogel biti dijak ali študent, skrbeli so pa za poceni počitnice mladine . Ferialna zveza BiH je imela " počitniške kapacitete " v Neumu, Tučepih, Trpnju pa še kje, sem že pozabil. Te " počitniške kapacitete " so biile v glavnem ena hiša, spodaj je bila kuhinja, zgoraj so bile sobe, v glavnem za dekleta. Fantje so bili nameščeni v velikih starih ( menda vojaških ) šotorih, v vsakega je šlo tako napamet cca 30 vojaških postelj in toliko fantov. Klima je bila narejena tako, da se je naredil prepih skozi šotor, tako da ni bilo legionele zagotovo. Kakšen sodobni " demokrat " si lahko zamisli kako so lahko izgledale počitnice mladine v " hard socializmu ". Recimo, zbujanje ob pol petih z partizanskimi koračnicami, umivanje z mrzlo vodo, potem molitev ( druže Tito mi ti se kunemo.......... ), pol poučno predavanje " kako prepoznati razrednega sovražnika ", pol obdelava materialov od zadnjeg plenuma CK ZK.... vodi D. Slivnik , potem predavanje o poteh AVNOJA, predava J. Janša, potem zajtrk ( seveda črna kava pa črni kruh ), potem obdelava petletke, recimo vodi Jambrek ali kakšen drug sedanji konvertit, in tako do večera, dan polno izpolnjen, kdaj pa kdaj tudi par minut kopanja v morju, zvečer, zabava, petje pesmi ( ide Tito preko romanije....... ) pol pa večernja molitev ( druže Tito ljubičice bela ........ ) pol pa spanje.
Ja tako si to predstavlja en sodoben demokrat, žal je pa bilo veliko bolj dolgčasno: nekakšen hišni red je bilo treba spoštovat, enkrat v desetih dneh si bil dežuren, ponavadi pomagal v kuhinji in to je bilo vse. Na tak način sem jaz bIl v Neumu trikrat, takrat je bilo tam par hiš in to je tudi vse, po vino smo hodili v Klek...
Edina moja pripombaje: takrat dekleta niso bila tako obsedena s sexom kot danes..............
V Neumu sem bil še pred enimi petimi leti, sam se le ustavil na kavo ( takrat sem preštel stopnice ): kot da bi bil v Sarajevu na Vratniku ( en hribovit del Sarajeva s privat hišami ), greš niz stopnice, vsepovsod diši kava, kot na sarajevski periferiji..........
Lotti, pojdi pa boš videla.
Svašta, po Jerneju, moja izkušnja ne šteje.....
ežoj