Neum - bosna za dopust - da ali ne?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. jul 2007 20:41

Ej, Jernej,

zakaj pa ne bi štelo pred 45-imi leti? Takrat še legionelo odkrili niso.

Naj pa še mal pojasnim " hotel " in klimo pred 45-imi leti. Vi ste vsi premladi, pa ne veste: takrat je obstajal " ferialni savez jugoslavije " in tudi republiške ferialne zveze. Da si bil član si mogel biti dijak ali študent, skrbeli so pa za poceni počitnice mladine . Ferialna zveza BiH je imela " počitniške kapacitete " v Neumu, Tučepih, Trpnju pa še kje, sem že pozabil. Te " počitniške kapacitete " so biile v glavnem ena hiša, spodaj je bila kuhinja, zgoraj so bile sobe, v glavnem za dekleta. Fantje so bili nameščeni  v velikih starih ( menda vojaških ) šotorih,  v vsakega je šlo tako napamet cca 30 vojaških postelj in toliko fantov. Klima je bila narejena  tako, da se je naredil prepih skozi šotor, tako da ni bilo legionele zagotovo. Kakšen sodobni " demokrat " si lahko zamisli kako so lahko izgledale počitnice mladine v " hard socializmu ". Recimo, zbujanje ob pol petih z partizanskimi koračnicami, umivanje z mrzlo vodo, potem molitev ( druže Tito mi ti se kunemo.......... ), pol poučno predavanje " kako prepoznati razrednega sovražnika ", pol obdelava materialov od zadnjeg plenuma CK ZK.... vodi D. Slivnik , potem predavanje o poteh AVNOJA, predava J. Janša, potem zajtrk ( seveda črna kava pa črni kruh ), potem obdelava petletke, recimo vodi Jambrek ali kakšen drug sedanji konvertit, in tako do večera, dan polno izpolnjen, kdaj pa kdaj tudi par minut kopanja v morju, zvečer, zabava, petje pesmi ( ide Tito preko romanije....... ) pol pa večernja molitev ( druže Tito ljubičice bela ........ ) pol pa spanje.

Ja tako si to predstavlja en sodoben demokrat, žal je pa bilo veliko bolj dolgčasno: nekakšen hišni red je bilo treba spoštovat, enkrat v desetih dneh si bil dežuren, ponavadi pomagal v kuhinji in to je bilo vse. Na tak način sem jaz bIl v Neumu trikrat, takrat je bilo tam par hiš in to je tudi vse, po vino smo hodili v Klek...

Edina moja pripombaje: takrat dekleta niso bila tako obsedena s sexom kot danes..............

V Neumu sem bil še pred enimi petimi leti,  sam se le ustavil na kavo ( takrat sem preštel stopnice ): kot da bi bil v Sarajevu na Vratniku ( en hribovit del Sarajeva s privat hišami ), greš niz stopnice, vsepovsod diši kava, kot na sarajevski periferiji..........

Lotti, pojdi pa boš videla.

Svašta, po Jerneju, moja izkušnja ne šteje..... 

ežoj

patty  

član od: 2.9.2005

sporočila: 298

13. jul 2007 10:10

Živijo, tudi jaz sem bila pred dvema letoma v Neumu preko agencije Relax v hotelu Neum in bilo mi je super. Celoten dopust je prišel izredno poceni in mi je ostal v lepem spominu : od dobre hrane, prijaznosti ljudi, prave destinacije za razne izlete. Potem v hotelu se non stop kaj dogaja, imajo kino, v njem smo gledali predstave, filme - če je bilo pač slabo vreme. Potem na plaži se strinjam da je velik dren, ogromno ljudi in malo prostora, samo mi smo ta problem rešili z ležalniki in marelo, te noben ne moti:) Samo še okoli izletov, šli smo v Dubravnik, z busom lastna režija in pa še na Korčulo, to pa z eno skupino Čehov in bilo je res super. Poleg tega je še ogromno drugih izletov, v režiji hotela. Torej, kar pogumno ! patty

tigris  

član od: 9.5.2007

sporočila: 261

13. jul 2007 10:37

OHRID - tam sva bila z možem pred 2 letoma, nama je bilo božansko, ampak sva zelo nezahtevna, bolj pustolovska, pa srečo sva imela s sosedi v kampu - ena Makedonska družina, ful face, pa dva upokojenca iz Štajerske.... zaradi ljudi, ki sva jih spoznala je bil dopust božanski... jezero pa je tudi čisto kot biser in kako zelo poceni vse (npr. pleskavica 1 eur)........... Treba pa pazit na sonce, čeprav imaš občutek kot da si na morju, je tam nadmorska 800m in sonce te lahko pošteno upali. Edina negativna stvar v zvezi z Ohridom je ta, da je tako zelo daleč - 1100 km! Lotti, sem vidla, da gresta septembra, takrat zna bit na Ohridu že konec sezone, razen če bo celo poletje zelo zelo vroče, tam se vreme hitro shladi. tigris Sporočilo je spremenil(a) tigris dne 13. jul 2007 10:44:07

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

13. jul 2007 11:04

ežoj, take razmere pa smo mi imeli v koloniji še konec 80ih let, ampak pri nas smo bile ta velike punce v enem šotoru, fantje v drugem, otročad pa v hiši. Je bilo super, koračnice smo tudi še peli, dvigali in spuščali zastavo, imeli jutranjo telovadbo... Oh, nostalgija, ravno včeraj sva s sodelavcem obujala spomine. Loni Makaroni

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8896

13. jul 2007 18:06

Ežoj, tega tvojega pisanja nisem prej opazila...  a veš, da si mi polepšal vikend, se smejim od srca.

Samo... ta pripomba...

Edina moja pripombaje: takrat dekleta niso bila tako obsedena s sexom kot danes..............

Kaj hočeš rečt - negativno ali "žal"... Ne bi rekla, mi se zdi, da smo bile bolj sramežljive... ha-ha-ha

Pozdravček!

ela  

član od: 28.9.2006

sporočila: 735

13. jul 2007 20:14

Tudi jaz sem bila pred dvema letoma v Neumu in sicer v privat hotelu Adria. Moram povedati, da je hotel zelo lep, osebje pa takooo prijazno!!! Pa sploh ni bilo drago. Če ne bi bilo tistih 120 stopnic do plaže (premajhne), bi se tja še sigurno vrnili! Samo zaradi noro dobre hrane in prijaznega osebja! ela

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

14. jul 2007 7:28

Neum in Ohrid! Ojoj, oboje božansko. Bila sem pred 3 leti in lahko oboje samo pohvalim. Vsekakor pa se tja še vrnem, mogoče že prihodnje leto.

Jernej in ežoj, hehe. Meni sta definitivno polepšala vikend.

Kyara

bavc  

član od: 16.11.2005

sporočila: 2

4. avg 2008 11:21

Midva z možem sva se iz Neuma vrnila pred tremi dnevi, z tako dobrimi vtisi kot še nikoli od nikoder. Preko agencije Dober dan sva bila v hotelu Stella.Tako nama je bilo všeč da sva si na kraju samem podaljšala dopust za štiri dni.Hrana božanska,postrežba prijaznost, čistoča, vse čudovito. Resnica pa je, da je povsod po Neumu veliko stopnic(midva sva jih iz Stelle do plaže imela 250)ampak vse ostalo mi te stopnice odtehta. Na terasi hotela živa glasba, dvakrat na teden večer školjk, dvakrat na teden večer rib(vse zastonj in kolikor hočeš). Izhodišče za izlete krasno. Midva sva si ogledala: Mostar, Dubrovnik, NP otok Mljet, mesto Ston na pelješcu)krasno obzidje) bavc

bavc  

član od: 16.11.2005

sporočila: 2

4. avg 2008 11:26

Se opravičujem preden sem končala sem stisnila napačno tipko. No ogledala sva si še: Međugorje, Počitelj; arboretum Trsteno, delto Neretve. V NEUM SE PRAVGOTOVO V KRATKEM VRNEVA. bavc

lili_stef  

član od: 18.1.2007

sporočila: 183

26. sep 2008 18:24

Midva z možem pa sva šla letos čez Bosno do Neuma.Plan sva imela par dni v Neumu, vendar sva čez dvajset minut spakirala in se odpeljala v Cavtat.Stopnice me sploh niso motile, ko pa sva prišla na plažo je bilo morje umazano, najbolj pa so me zmotile betonske plošče, ki so bile prav črne od umazanije. Kaj takega še nisem doživela. Res Neum me ne vidi več.Razočaranje je bilo preveliko. lili_stef

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti