Sivalni stroj bagat danica - nujno

nikola  

član od: 2.7.2007

sporočila: 5

tema odprta - 2. jul 2007 22:47 | ogledi: 12.776 | odgovori: 9

imam danico bagat, nikakor ne morem nastavit da siva lepo. ali ima kdo navodila mogoce?

nikola

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

2. jul 2007 23:56

Nikola, tu ti ne pomagajo kaj dosti navodila, moraš nastaviti spodnji in zgornji šiv, sukanec mora biti enak zgoraj in v špulci, s tem sem imela tudi jaz probleme, dokler se nisem sama navadila, kako mora biti nastavljeno. Potrebno je veliko truda, se pa splača. Si mislim, kaj ti dela, nit ti veže in vleče in nikakor, da imaš lep šiv. Tudi meni je sukanec namotalo in vleklo in sem se zraven jezila, dokler nisem pogruntala sama, kako mora biti nastavljeno. Pred leti sem imela danico bagat, je zelo lepo šivala, mislim, da so to bili eni najboljših strojev. Obilo užitkov pri šivanju in ne obupaj. galja

Winnie  

član od: 14.12.2006

sporočila: 116

3. jul 2007 8:26

Moja mama jo ima in mislim, da so tudi navodila še tam. Bom pogledala. Moji začetki šivanja so bili prav na tej mašini. Moram reči, da mašina je super. Ko šivaš, če te "heca" na spodnji strani blaga, še enkrat naštimaj zgornj sukanec in obratno. Poglej tudi napetost sukaca, zdornjega (velik črn gumb nad iglo) ter spodnjega na kovinskem ogrodju (kamor daš špulico). TAm je ena majhen vijak, bolj ko ga zatisneš, bolj bo napetost sukanca višja. Upam, da sem ti pomagala. Če pa rabiš navodila mi piši na zs. lp Winnie

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

3. jul 2007 9:29

Če v osnovi obvladaš stroj, najprej preveri če je pravilna napeljava sukanca, potem preveri če imaš pravilno vstavljeno šivanko - dolgi žlebič tam kjer teče sukanec, potem preveri napetost v čolničku. V levo roko primeš čolniček z desno pa vlečeš nit, ki mora lepo drseti. Če imaš spodnjo vezavo dobro, bo gumb gornje vezave približno na sredini. Preizkusi delovanje na kosu blaga, po potrebi napetost odvijaš in privijaš. Če spodaj ni dobro privijaš - odvijaš zgoraj in obratno. Pa naolji stroj. nasha

nikola  

član od: 2.7.2007

sporočila: 5

3. jul 2007 10:46

a mi lahko tiste okrogle gumbe poveste kako imaste nastavljene na kateri stevilki, vceraj smo vse probali, spucali naoljili, vse stevilke obracali in ne gre in ne gre, sivam pa zavese. nikola

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

3. jul 2007 12:35

V bistvi je to odvisno od stroja in tkanine. Vse je približno na sredini. Moraš pa sam malo zasukati gumbe glede na tkanino. Jaz imam sicer Ružo selektronik, ki dela pao istem prinipu. Kaj v bistvu ti ne dela, sploh ne šiva ali ni dobra vezava. Iglo ste preverili? nasha

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. jul 2007 15:49

Če še nimaš navodil, mi pošlji  na zasebno pošto naslov, ti bom poslala kopijo.

Za uvod pa na hitro tole: pomembni gumbi so:

- gumbi, ki reglulirajo napetost gornjega sukanca ( na vertikali tačke). Praviloma mora biti na piki.

- gumb za avtomatsko izdelavo gumbnic. Ima 5 stopenj. Tisti je na 0.

- gumb,  ki gre v tri "zobke". Zgoraj ima črtice. Pozicija šivanke.Širina cikcaka. Naarvnaš na srednjo in vložiš tačko, ki ima eno luknjico in se z njo ne da cikcakat. Tako naravnaš tudi spodnjo ploščico ( tam so narisani šivi, na navadni šiv) pod tačko.

- takoj zpoleg je gumb, ki ne obstoji na mestu in ima skalo do 5. S tem določaš širino cikcaka. Zgoraj sta dva gumba, ki sta običajno vsak na svoji strani, drugače pa ju uporabiš, ko določiš širino cikcaka. Takrat ZAMENJAŠ tako na cikcak in obrneš ploščico na cikcak šiv.

- Potem je gumb, ki se vrti od rdečega polja do 4. To je dolžina šiva.Običajna dolžina šiva je 2,5.

-Opozorilo:

• dobro zategniti na desno gumb, s katerim sprostiš stroj, da lahko naviješ na špulo.
  • očisti kosmiče pod kovinsko ploščico, ki se vrti
  • natančno napelji nit pri zgornjem koleščku, ki je za regulacijo zategovanja,
  • vloži špulo tako, da teče nit v smeri urinega kazalca in gre skozi malo kovinsko ploščico, ki jo je potrebno ustrezno priviti ( pritegniti) in skozi luknjico. Sukanec mora teči ravno prav, ne čisto lahko, pa tudi ne trdo.
  • poglej, kako je nameščena šivanka. Ploščata stran mora biti obrnjena v desno. Preveri, gako je globoko.
  • običajna debelina šivanke je 80. Kupi celo škatlo. Za jeans so posebne, bolj debele in bolj trd material. Jersey se šiva s posebno šivanko, ali pa z NOVO število 70, ker preseka blago.
  • uporabi zgoraj in spodaj enako debel sukanec.
  • ko pričneš šivati, morata obe niti teči pod tako, v smeri nazaj. Pri poskusi sta obe niti približno enako napeti. Ne šivati brez blaga.

Napisala sem navodila za RAVNI, zdi se mi, da se mu reče tudi damastni šiv. Drugače pa je res, da vaja dela mojstra.

Uporabi dve barvi sukanca, da boš videla, kateri ne zateguje in se najbrž tudi vozla. 

Pišem iz izkušenj, ki sem jih dobila od leta 1983, pa kar precej šivam. Aja, nazadnje sem popenila, ker mi je igla zdrsnila preveč dol. .

Danes nisem več dosegljiva, mi pa lahko napišeš vprašanja na zasepna sporočila na kulinariki ( stolpec levo). 

F r i n a

Buby  

član od: 17.8.2006

sporočila: 19

29. apr 2009 12:28

Pozdravljeni, prosim, pomagajte mi z nasveti, kako naj izdelam gumbnico z Bagatovo mašino? Nikakor mi ne uspe :( Hvala. Buby

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. apr 2009 16:50

Kateri stroj pa imaš ? Nimajo vsi enakega postopka.

F r i n a

rtvnk  

član od: 15.12.2009

sporočila: 6

14. mar 2011 0:07

Če še potrbujete navodila za uporabo šivalnega stroja Bagat Danica. Jih dobite v PDF formatu na spletni strani: Servis šivalnih strojev Mohorko http://www.sivalnistroji.com Na zavihku 'Navodila za uporabo BAGAT' rtvnk

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti