28. jun 2007 9:15
Meni golaži in segedini - to meni nekako ne sede na mediteran. Za oboje me mora malo zebsti - skratka, meni je to kompaktna jesensko zimska hrana, za poletje je pa pretežka. Zlasti pa mi ne sede v relativno gosto poseljene prostore kot so kampi. Ni fer vseh ostale s pretežko aromo informirati, kaj se kuha. Spomnim se kakih 17 let nazaj, bili smo na obisku pri frendih na Pagu in v sosednjem apartmaju so eni Slavonci ob 12h začeli cvreti zrezke na svinjski masti. Pač slavonska klasika. In tisti vonj po sivnjski masti je bil tako grozen in je ubijal tisti blag sredozemski zrak....En dan to malo ignoriraš, mi smo šli naslednji dan naprej. Frendi pa so rekli, da je po petih dneh cvrenja že cela apratmajska ulica bežala na razne konce, ker jim je šla tista sredozemska mast na jetra, ko pa so prišli v apartma novi gosti, so se dva dni mučili s prezračevanjem in spraševali okoli, kakšen vanzemaljac pa sredi poletja cvre na svinjski masti... Sama na morju kuham v barki in včasih tudi v kakem apartmaju, pa se ravno ne pretegnem - trik je v tem, da počakaš, da je pleme dovolj lačno, potem pa itak vse pojedo. Pa še hvaležni so. Hrano kupujemo v odvisnosti od tega, kje smo in kdaj jo bomo spet kupovali. Sama ne delam jedilnikov za ne vem koliko dni naprej. Je pa res, da zmorem narediti obed iz prakitčno vsega, kar se da pojesti in da z veseljem kombiniram (ponavadi tudi uspe, vedno pa ne) - to veščino improviziranja pa v omejenih kuhinjskih pogojih razviješ do neslutenih dimenzij. So mi pa bile že v otroštvu strašljive tiste mame/ženske, ki so na dopustu stalno nekaj sitnarile in sicer zjutraj so začele zbujati pleme, potem so glasno spraševale, kaj bo kdo za zajtrk, pa kdaj bo zajtrkoval, potem so delale cirkus na plaži (a boš jedu, a si se namazu, a boš rokavčke, a boš masko?) do kake pol dvanajste ure, ko so začele glasno razmišljati o kosilu, nakar so odracale do kuhalnika, kuahle ne najbolj jedljivo in zanesljivo pretoplo jed, jo bo 12. 30 servirale, tulile na pleme, kdo naj pomije posodo.......Najboljši del je bil, ko so po kosilu zadremale. Ali pa jih je kozmos kaznoval v smisul, da jih je sonce opeklo...:)))). Skratka, ženske, za katere ni čisto jasno, ali komandirajo ali pa igrajo žrtev v smislu, da cel ljubi dan teatralno skrbijo za familijo, ne hvala. Ne, hvala!!! Vendelina jr.