Gospodinjski stroji

Pingvin  

član od: 8.4.2003

sporočila: 162

tema odprta - 27. jun 2007 13:51 | ogledi: 1.315 | odgovori: 3

Živ,

se vam zdi, da so današnji stroji precej manj kvalitetni, kot npr. 20 let nazaj?

Pri nas imamo šest let star Candyjev pralni stroj, pa me samo jezi, zdaj je začel zamrzovati tri leta star hladilnik Electrolux. Vmes še malo ponagaja pomivalni stroj. Ali pa so se le ti stroji zarotili proti meni:)

Res sem jezna, ker nismo kupovali nekih poceni aparatov, pa po nekaj letih ne delujejo tako, kot bi morali. Vse take stvari kupujem za deset in več let, ne tako kot žarnice za krajši čas.

Lp,

Pija.

Pingvin

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

27. jun 2007 14:50

Ne vem, če so slabši, kot so bili, verejtno bo nekaj na tem. Oziroma s spremembami materialov, ki jih uporabljajo, se verjetno krajša tudi doba vzdržljivosti.

Pri meni so stroji vzdržali vsaj deset let, nabor znamk je bil Gorenje, Bauknecht (pralni stroj te znamke je vzdržal dobrih 17 let, bog mu daj dobro, pokojniku, tako zevsto in dobro je služil), candy, miele, samsung pa so vzudržali manj, pet do sedem let.

Najslabše sta se odrezala candy pralni stroj in tudi pomivalni, enako miele, ker sta se kvarila do onemoglosti in so bili serviserji več pri nas kot smo bili mi doma....

mamamia

mamamia

emily  

član od: 11.6.2007

sporočila: 432

27. jun 2007 15:31

Ja, to, da so bili včasih gospodinjski stroji vzdržljivejši bi rekla, da je res. Mi smo imeli prvi Candy 25 let in v vsem tem času smo v glavnem gumo na vratih menjavali. Ta je bil res zlat in sem se težko poslovila od njega. Sedaj imamo od Gorenja dve leti in smo že kar nekajkrat rabili serviserja. Sedaj že nekaj časa čaka na nov ležaj oziroma je serviser rekel, da bo treba še en del menjat, kar pride skoraj pol novega stroja, tako, da se še odločamo, kaj bi. Res, včasih smo stroje kupovali za četrt stoletja, danes pa za par let. Materiali niso več tisti kot včasih, delajo jih tako, da jih je treba po par letih zamenjat. Mislim, da je pa tudi res, da moraš imet malo sreče pri nakupu in da "trefiš" ta pravega. emily

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. jun 2007 15:41

Draga Pingvin, prav imaš. Gospodinjski aparati so narejeni z namenom, da ga po nekaj letih zamenjaš. Za to obstaja naslednja ekonomska razlaga: V zadnjih petdesetih letih je zaradi gospodarske rasti in razvoja zrasla kupna moč. Zaradi gospodarske rasti so zrasli tudi proizvajalci gospodinjskih aparatov. Ki so svoje poslovanje razvili globalno in sicer tako, da v enem delu sveta proizvajajo aparate, v večini ostalega sveta jih pa tudi prodajajo. Za to, da lahko vzdružujejo vedno večji proizvodno-prodajni pogon, morajo vedno več prodati, kar pomeni, da morajo prodati tako večjemu krogu potrošnikov in seveda tudi vsakemu potrošniku čim več prodati. Če bi proizvajali aparate, ki se nikoli ne pokvarijo, bi na srednji rok prodajali vedno manj in kmalu bi tudi propadli. Zato proizvajajo aparate, ki se jih po petih letih ne splača več popravljati. S tem seveda proizvajalci (pa ne samo gospodinjskih aparatov, ampak čisto vsega) proizvajajo povpraševanje, novo povpraševanje generira rast, rast generira tudi povečano kupno moč zaposlenih pri proizvajalcih aparatov, tako da lahko tudi oni kupujejo in tako se vrti divji krog ekonomije. Skratka, ko boš naslednjič prala umazano perilo, se zavedaj, da si v odnosu blagovne menjave s celim svetom....:)))))) Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti