26. jun 2007 13:39
Da pojasnim tisto o barvah. Vsaka barva ima svojo frekvenco in to frekvenco opazovalec poveže s svojimi občutki in pride do sinestezije. Kakšne občutke vzbujajo različne barve, se nekateri stilisti dobro zavedajo, eni pa malo manj. Sama sem imela to srečo, da so me teh pojavnostnih trikov naučili in vidim, da delujejo.
Npr: Rdeča barva je močna in oseba, ki obleče rdečo, v bistvu govori: Poglejte me, tukaj sem, a me vidite, jasno, da me vidite, morate me videti (npr: Scarlet o"Hara v rdeči obleki v kadru ko ženske berejo Dickensa, medtem ko se grejo njihovi moški KKK in jih iščejo severnjaki). Ali pa rumena barva daje občutek napolnjenosti z obiljem - tako npr, če bo oseba oblečena v rumeno/rumenkasto in bo zraven govorila o vojnah in lakoti - je pač nihče ne bo resno jemal. Zelena barva daje občutek iskrenosti, odprtosti lahko pa tudi ubogljivosti, težko pa se z zeleno prepričujo v to, da je oseba v zelenem resnično kompetentna (primerjajte npr Gotarjevo v zeleni izvedbi ali pa v črni, v zelenem ne izgleda ravno prepričljivo). Temno modra je barva zaupanja - osebi v temno modri se da zaupati (zakaj pa se politiki v predvolilnem času vedno oblačijo v temno modro - točno zaradi tega!). Črna barva daje informacijo, da je oseba malo na drugem nivoju kot ostali v prostoru (bodisi, da žaluje in je res na driugem nivoju, bodisi, da je bolj fokusirana na svoje delovno poslanstvo, kot ostali). Ženske imamo zato črne oblekice in črne kostime, moški imajo man-in-black izvedbe. Rjava barva asocira na zemljo in delo. Rjava lepo sede v jesenskih dneh, lahko funkcionira kot "malo manj črna" in se jo da lepo kombinirati tudi poleti, vendar nikoli za slavnostni večer. Ker na slavnostnem večeru bo nezavedno opazovalca rjavo povezalo z zemljo in delom in v temno rjavem človek izpade kot mravlja delavka (skratka, kot nekdo ki je nekje, kamor ne sodi). BTW: glejte TV, kdaj vas je zadnjič kdorkoli v temnorjavem v karkoli prepričal?
Bela je barva nedolžnosti in razen debitantk na opernbalu, poroki ali pa na izredno poletnih in sproščenih dogodkih, ni da bi poskušal z belo barvo in mislil, da se doseže svečan učinek. Skratka, Urška bi lahko imela kaj črnega ali pa temno modrega - s tem, da je temno modra bolj prijazna izbira..
Vendelina jr.