Korzika

swarovski  

član od: 26.10.2006

sporočila: 290

tema odprta - 20. jun 2007 11:16 | ogledi: 4.956 | odgovori: 6

Evo, še manj kot mesec pa gremo na dopust na Korziko. Že komaj čakam, samo otroci vihajo nosove, ker so že očitno precej "razvajeni". Pa bo že . A je že katera bila? Če želi se naj malo razpiše o kulinariki. Vem, da imajo neke posebne sire....

swarovski

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

20. jun 2007 11:46

Korzika je za moj okus ena najbolj odbitih evropskih dezel, no less, midva sva lani resno razmisljala, ali bi se kar tja preselila, tako nama je bilo vsec. Kar se kulinarike tice: siri, suhe mesnine (prasici se prosto potikajo po gozdovih in seveda tudi zaidejo na cesto, na kar velja biti pozoren, ce greste s svojim avtom), ribe, kostanjeva moka in jedi iz nje (pozor! za pol kg kostanjeve moke na Korziki boste odsteli priblizno 10x toliko kot v Trstu.. :)), zanimivi likerji in vina, pivo z jakostmi v turbo obmocju (po mojem je ena piksna ze blizu smrtne doze, raje nisva probala). Enkrat sva kupila posodico mehkega sira v veleblagovnici, oglasevali so ga kot lokalno znamenitost. Ko sva ga odvila, nisva mogla verjet svojim nosovom - jakost je bila kakih 8 GS (za primerjavo bi ocenila prasicjo farmo v Ihanu na kaksnih 30 MS; S=enota za smrad po Lemu iz Zvezdnih dnevnikov Iona Tihega). Nisva kontrolirala, ali je bil pokvarjen ali je slo za brand mark, ampak sva ga samo s posodico vred odnesla do kak kilometer oddaljenega smetnjaka in upala, da naju na poti ne ustavijo policaji. uh, na zalost se zdajle nimam vec casa razpisat..:)) v glavnem, uzivajte sto na uro! Ne pozabite iti na kaksen koncert! In upam, da boste kje slisali kaj od njihovega mitskega jezika (u corsu), midva sva posedala po ostarijah in vlekla na usesa govorico sosednjih omizij, pa nikoli nisva slisala nicesar, kar ne bi bila francoscina, mogoce ga govorijo samo na skrivaj. lp, proxima

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

20. jun 2007 11:50

Kam na Korziko potujete? Kje boste prenočevali? LP K

Winnie  

član od: 14.12.2006

sporočila: 116

20. jun 2007 11:55

Korizika, jaz bi se kar tam odselila. Raj na zemlji. Meni je fullll všeč. Lani sva jo z možem obredla - skoraj celo- z motorjem. Čista poezija. Čudovite plaže, ljudje prijazni da je kaj (naši južni sosedje se lahko kar skrijejo), skratka vredno ogleda, uživanja in ...... še sama ne vem več kaj. Hrana mi je sicer bila boljša na Sardegni, ampak kruh pa je neprimerno boljši bil na Korziki. Če se samo spomnem, se mi kar sline cedijo. Jaz se tam, vsaj na dopust, sigurno vrnem. Če greste v lastni režiji, mi odpiši na zs, lahko ti par stvari svetujem (trajekt,...), če pa greste preko agencije, pa ni tako pomembno, ker itak agencija vse organizira. Upam, da mi popoldne uspe prilepiti link, kjer so slikice iz Korzike. lp Winnie

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

20. jun 2007 12:03

http://www2.arnes.si/~soptwabr/korzika/na-pot/poto Moja starša sta bila nedavno na Korziki in sta zaljubljena vanjo...govorita v samih superlativih, tako da je gotovo res mali raj na Zemlji. Za pokušino sem prilepila še link iz potovalnega spletnega dnevnika

paeonnia  

član od: 11.6.2007

sporočila: 54

20. jun 2007 13:56

Zdravo! Jaz sem bila pred nekaj leti na Korziki - sicer sem se potapljala in malo hodila na izlete. Bilo mi je super, sem pa sšala, da zna biti poleti zelo prometno zahtevna (40 milijonov francozov mora nekam na dopust in Korzika je vsekakor ena od prime izbir). Kar se hrane tiče sem uživala v omletah z brocciuom (korziški mladi sir) in meto. Fant pa predvsem v raznih suhomesnatih izdelkih. Drugače pa fotoaparat z veliko spominsko kartico, saj je otok tako lep in narava tako dramatična, da se veliki količini fotografij skorajda ni moč izogniti. paeonnia

julijasi  

član od: 20.7.2006

sporočila: 130

20. jun 2007 21:02

pozdravljeni! na korziki sem bila pred par leti s svojim avtom in iglu sotorom. prepotovala sem ze velik del sveta, pa se nikoli nisem imela boljsih pocitnic kot so bile korziske. transport s svojim avtom je nezahteven, ker so vsi vozniki skrajno obzirni (trobljenje se pri njih smatra kot nevljudno in neprimerno), promet se vecinoma odvija pocasi zaradi vijugastih cest (zmagovalka je gotovo D81, ki se ji raje izognite ce nimate zelo zmogljivih zelodcev) kar je dobro upostevati pri nacrtovanju voznje. domacini ne silijo v turiste, ce pa jih ogovoris pa so prijazni in pomagajo. najbolje prides skozi ce znas francosko in italijansko, da se pa za silo tudi z anglescino. vsekakor se splaca kupit lonely planet korzika, kjer najdes namige za najboljse plaze. ce ste ljubitelji hoje po hribih korzika ponuja neizmerne moznosti - priporocam da na amazonu nabavite vodnik Trekking in Corsica, kjer so natancno opisane vse pespoti po hribih in ravninah korzike. meni je bila najbolj vsec litoral sartene ki se vije ob obali do prelepe plaze cala de conca - je pa treba s sabo nesti vso vodo in hrano ker tam ni nicesar. hrana je itak odlicna - siri so njami, suhomesnati izdelki pa se boljsi, imajo pa skoraj v vsakem kraju (izjema je cap corse) velike supermarkete (kot nas leclerc) kjer lahko kupis vse kar potrebujes. aja pa pivo iz kostanjev je fenomenalno. ce rabis se kake informacije pisi na julijasi@yahoo.com lp. anja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti