15. jun 2007 14:35
Tudi mi imamo veliko izkušenj s pikniki, prihodnji teden me čakata dva. Da ne bo pomote, jaz sem organizatorica, izvajalka in sogostiteljica. Imam pa tudi pomočnike. Pri nas na pikniku nikakor ne sme manjkati nekaj na žlico. Ali je to goveja ali zelenjavna juha, če je število gostov manjše, če je večje, pa golaž oz. bograč ali kakšna druga gosta enolončnica. Tega skuham dan prej, pred pričetkom piknika pa ga prelijemo v kotliček nad ognjem in gostje si sami postrežejo. Od vseh jedi, si vsi najbolj to zapomnijo, ponavadi še lonec poližejo . Mnogi tudi kar zaključijo s to hrano. Pa še hrana je takoj, ko gostje prihajajo. Med tem, ko gostje jedo golaž ali kaj podobnega, se začne peka na žaru. Dobre izkušnje imamo tudi s pomfrijem, da se ga da pečt vmes, po prvi rundi mesa. Zadnjič, ko smo bili na pikniku, je meso ostalo, krompir pa smo pojedli do zadnjega. Pa še izkušnja s krompirjem, zmeraj smo se mučili z lupljenjem in rezanjem, odkar smo odkrili zmrznjen pomfri, cvremo samo še tega. Pa nobenega dela, iz zmrzovalnika v posodo z oljem. Pa še ena izkušnja, ne sme se ga preveč naenkrat vreč v olje, ker potem traja in traja, da se ga lahko je, večkrat po malo ga je potrebno dajati v olje. Bom pa prihodnji teden prvič poizkusila, ker bo manjša družba (okrog 20 gostov),da bi ponudila zraven bograča kruhove skodelice. Bom šla prihodnji teden na lov za njimi. Enkrat je že bilo govora o tem, mislim, da jih prodajajo v BTC. Ima mogoče kdo informacijo, če jih je zadnje čase kje dobil v Ljubljani? Aja, pa ribe pri nas tudi ne smejo manjkati, je zmeraj veliko povpraševanje po njih. Primerne so tako za tiste, ki ne jedo mesa, pa tudi tiste, ki so jim čevapi, klobase in kotleti pretežki. Pa še nekakaj glede peke na žaru. Enkrat sem nekje prebrala osnovna pravila, med njimi je bilo tudi to, da se vse meso ne sme napeči vnaprej in potem v posodi (ponavadi pokriti) dati na mizo, ker meso zgubi svoj pravi okus. Velikokrat pa se nam ravno to dogaja na piknikih. Ko pridemo, je že vse napečeno in v posodi na mizi. Res je, da je za gostitelja to najbolje, potem se lahko posveti gostom. Ampak jaz takega mesa sploh ne morem jesti. Popolnoma drugače je, če se meso peče sproti, saj se zmeraj najdejo taki, ki delajo družbo peku na žaru in seveda preverjajo, kdaj bo meso spečeno . zvezdica55