15. jun 2007 22:31
Ko vas tako prebiram, si mislim kakšne goste na piknikih imate, a so to sami eni zmaji ki so tako požrešni? Kot je rekla pistacija:mal paradižnika, mlada čebula ( pa še mladi feferoni z vrta, dodam jaz ), kruh, malo zelenjave, mal mesa pečenega na žaru ( pravijo 20 dag/piknikarja, 25 dag pravim jaz, pa mi zmeraj ostane ).
Jaz nimam izkušnje z velikimi pikniki, pri meni so dve vrsti: družinski ( 5 - 12 oseb, izjemno 15 ) ali piknik " pivskih " tovarišev, recimo 4-6 oseb. O slednjem ni za zgubljat besed, vse je neformalno....
Družinski piknik se začne, ko so ( skoraj ) vsii zbrani. Takoj padejo zadolžitve: kdo bo naredil paradižnikovo solato ( mamamia, pri nam ne sme manjkat, res je da tudi ne stoji dolg, ker se takoj porabi ), jaz ponavadi startam z ognjem, ne prav daleč od mize, če se kadi, naj se vsem, saj je piknik. Na mizi je že pijača in ponavadi prej pripravljena pečena paprika s česnom. ponavadi štartamo z čevapčiči, po pet na osebo, imam tak žar da to " sfolga ", po čevapčičih je po želji: kotlet, piščančije, pleskavice, vendar, kot je rekla vedelina, redki so ki pojejo dva kotleta, tako da se potem peče počasi, po željah. Kot je rekla mamamia: piknik si predstavljam kot uživanje, in to tudi je. pri pečenju je zmeraj nekdo, ki rad pomaga.
Pred piknikom, jaz ponavadi oznanim, kaj vse imamo, recimo: solate na mizi, čevapčiči, pleskavice, ražnjiči, čokoladna torta, dinja.
Bograče, golaže, ribe: to pa tudi, vendar le to, se pravi vnaprej so vabljeni na golaž, recimo 0,5 - 1 uro preden je gotovo v kotliču ( da se mal vsi prekadijo ).
Pa še ena " polomija " s poknika nekaj tednov nazaj: za prvega maja sem bil v Sarajevu in sem tam kupil ( na markalama ) suhega kozla ( jarčetina, pravijo bosanci ), nekje sem tudi nabavil lep kos sira grana padano. Dan prej, pred piknikom, sem na žaru spekel nekaj melancanov, vse to dam na mizo in zadolžim sina, da naredi narezek od suhega kozlička in sira. imeli smo svež kruh in dokler sem jaz pripravil žar, so praktički vsi že bili siti, tako, da so že čevapčiči ostali, vsi so čakali le še jagodno torto, ki sem jo najavil.
ežoj