13. jun 2007 9:51
Rmeli, kaj pa če bi zadevo malo preobrnila, da bi imela vsa zadeva kreativno komponento? Ravnokar ste preuredili sobo, pobelili ste jo, zdaj bi pa ti v materinski ljubezni risala po steni, s tem, da sama prizanvaš, da ravno nimaš izkušenj s tem....
Poleg tega, dete se razvija. Trenutno jo zanimajo princeske, naslednje leto pa morda kaj drugega in tiste princeske ji utegnejo čez nekaj časa iti na jetra.
Namesto poslikav po stenah ti predlagam, da na steno namontirate nosilec za papirni rolo (to vse prodajajo v boljših papirnicah ali trgovinah z risarskim materialom) in naj dete riše na papir in naj sama ustvarja. Če ji bo všeč motiv, v redu, če ne, bo vrgla papir proč in začela znova. Jaz sem imela v sobi tak rolo z "inženirskim papirjem" (tisti, na katerega so včasih kopirali načrte) in sem risala. Ker sem risala na papir, nisem risala po stenah, pohištvu in v drugih prostorih stanovanja. Ta rolo so potem prevzeli moji bratranci in sestrične - vsi otroci so tam veselo risali in se izražali in nobenemu ni bilo treba prepovedati tekanja po hiši z odprtim flomastrom - ker tega preprosto nihče ni počel (tisti kvadrat in pol papirja, ki ga je bilo treba porisati, to je precej "zahtevno").
Ali pa namesto papirja namontiraj tablo. Pa naj dete riše s kredo, flomatri, karkoli. Bistveno je, da ona riše, da se s tem razvija in da tudi preko risanja sporoča svoje doživljanje sveta. Tvoje pa je, da pozorno gledaš in prepoznavaš njena likovna sporočila.
Vendelina jr.