8. jun 2007 18:47
lelči,
kaj kompliciraš brez potrebe, pa še lahko ušpičiš kaj, da ti ne uspe. Pri pasterizaciji gre za to, da se vse kaj je prišlo v stik s zrakom ( in s tem do bakterij in spor tistih reči, ki naredijo, da se naš izdelek pokvari ) segreje do temperature pasterizacije in na tej temperaturi drži nekaj časa, ( se ne spemnem točno kolk je, ne ljubi se mi iskat, se mi zdi da je 70-80 oC ). Doma je to najlažje zagotovit, da potunkaš kozarce v vodo in počasi segrevaš ( kozarci naj niso direkt na dnu, postavi vsaj kuhinjsko krpo, to zaradi tega da ni možnost, da se kozarec lokalno pregreje in stem poči, kozarci se lahko dotikajo, ne smejo pa bit zagozdeni ). Če se dela po sistemu ALUPO pokrovov, imaš še po ohlajanju kontrolo, da so kozarci dobro zaprti ( pokrovi se ulubijo ).
Verjetno se da vse speljat tudi v pečici, vendar je kontrola temperature problem, pa enakost segrevanja, pa možnost pregrevanja ( tudi lokalneg ) kar vse lahko pripelje do neuspeha, bodisi da kakšen del kozarca ni zadosti pregret, bodisi da je preveč in je kozarec počil.
Pred nekaj dnevi sem tu na forumu nekje prebral ( pa nimam pojma kje ) da ena dela ( se mi zdi marmelado ) zelo lukavo: v segrete kozarce da vročo marmelado, potem vse kozarce fajn pokrije z deko in pusti čez noč ( kozarci morajo biti tudi postavljeni na deko ). S tem se doseže, da se kozarci zelo počasi ohlajajo in s tem cel kozarec doseže temperaturo pasrerizacija in na tej temperaturi nekaj časa tudi ostane.
Če sem kakšneka kozla ustrelil, si lahko brez skrbi, me bo Rimljanka že popravila. Če si vse tole že vedla, prosim kar pozabi kar sem napisal, ne pa me na*izdit .
ežoj