16. mar 2011 10:34
booris je napisal/a: |
Strinjam se z Rimljanko, da se jezik spreminja in razvija. Zdi se mi, da na jezik nismo tako pozorni, kot smo bili včasih. Razočaran sem predvsem nad mladim izobraženim slojem (ali je bolje "intelektualci"?), ki vse preveč prevzemajo tujke, čeprav imamo za marsikatero ustrezen slovenski izraz, preveč uporabljajo pasivne stavke, publicistične izraze, pozabljajo na pravilno uporabo sklonov, predvsem rodilnika, krajšajo besede ... Lahko me označite za tečnega mastodona, a takšen pri svojih letih pač sem. Ne bom se spuščal v spletne forume ali SMS sporočila, kjer lahko najdete vso popačenost (karikaturo) slovenščine. booris |
Jaz sem bila zelo razočarana nad profesorji na naši fakulteti, ker so nas "filali" z vsemi možnimi tujkami, od katerih skoraj nobena ni bila potrebna. Prvič sem se v slovenščini srečala z besedo suport in ni mi bilo jasno, zakaj enostavo ne rečeje podpora (tako naj bi se prevedlo za uporabo v naši stroki). In njim po mojem še vedno ni jasno, se jim zdi, da je suport bolj strokovno. Meni se zdi ista figa. In ti profesorji niso mladi intelektualci, ampak gospodje in gospe, stari povprečno 50 let. Glede na to, kako so nas učili, se potem ni za čuditi, kakšne besede uporabljamo. Ker vsak študent ni pomislil, če bi se dalo ta pojem izraziti s slovensko besedo, je pač "pobral" tujko od profesorja.
JanisJoplin