11. jun 2007 12:39
Mooojca, količine vitaminov in mineralov so kot količine kalorij, ki jih potrebuješ, niso za vse ljudi enake... Če veliko športaš, recimo, rabiš več. Če delaš v slabih pogojih, tudi... Če si noseča ali dojiš, sploh...
Splača se poznat kake znake, ki pomenijo pomanjkanje določenih vitaminov (bele črtice na nohtih, krči v mečih, bledica...), pa potem sama nekak veš, če ti kaj manjka.
Recimo zdaj, ko me začnejo grabit krči, pojem kako banano, naribam več sira in popijem kako Mg šumenko, da dobim vse tri (kalij, kalcij in magnezij). Če sem bleda in omotična, grem kdaj na horseburger in probam malo večkrat spečt kako meso... ko sem skoz bruhala, sem pojedla čim več jogurtov in mleka, zaradi kalcija, ker zobje itak nasrkajo pri tem...
Sigurno je pa najboljše, da sproti paziš, da je hrana čim bolj raznolika - najlažje se pa to naredi z radovednostjo: o, lej, vijoličasta bazilika, to moram probat, pa zelene že dolgo nisva jedla in bogve kak okus ima tisto čudo... In probaš... Greš na tržnico in kupiš sadje in zelenjavo, ki je mogoče ne poznaš tako dobro ali je ne kupiš vsak dan... Seveda pa še vedno glavna sezonska zelenjava, itak, samo nekateri kuhajo jeseni samo repo, drugi samo zelje, čeprav sta oba v sezoni recimo...
Ne mislim, da je treba kupovat neko eksotično sadje (čeprav pozimi bognedaj, da ga ne bi bilo;) Dostikrat prezremo čisto domače vrste... Moja mami razen za v juho ni nikoli uporabljala zelene, recimo, ali pa nadzemne kolerabe se tudi ne spomnim... Pa se veliko teh zelenjav da naredit tudi na druge načine kot v juhi, kjer se po 3 urah počasnega vrenja vse skup že precej uniči...
Priporočam tudi kombiniranje kuhinj - naša zelenjava na kitajski način, pa potem mešane italjiansko-kitajske kuhinje... Potem je bolj pestro:) In naenkrat se da vse, kar vidiš na tržnici porabit... Meni je pravi gušt odkrivat nove hrane, jedi, okuse...
Veri