5. jun 2007 14:17
Malo je
odvisno, kakšen urnik imate in kako resno je to plavanje:
- če dekleti takoj od kosila šibata na trening, potem verjetno ne paše neko težko kosilo, ampak bolj kake testenine na 1001 način;
testenine so sploh najhrana za športnike
- če jesta glavni obrok po treningu, potem je lahko bolj beljakovinski (meso, sir,...), če pa zvečer samo ena malenkost po treningu, pa naj bo to kaj z jogurtom, sirom,...
Verjetno je pa tako, da ena pride iz treninga, druga pa gre na trening, ne?;)
Za
tik pred treningom, če ni časa, so
odlična rešitev shaki: imajo precej vode, kar je pred treningom zaželeno, vitamine in minerale in so lahko prebavljivi, da ne ovirajo samega treninga. Shake narediš v 5 minutah, lahko si ga tudi sami, iz sadja, lahko tudi zelenjave, mleka ali jogurta, lahko še sladoleda in kakega sladila po želji (sladkor, med, javorjev sirup), lahko dodaš skuto, da je bolj močan, nekateri dodajajo še jajca, čeprav jaz surovih ne b dajala otrokom,... Se pa dobijo tudi razni proteinski praški, za shake za športnike, če to rabita, samo po moje še nista tako veliki, da bi se s tem obremenjevali... Če rabiš ideje, povej, sicer jih je pa milijon na netu;)
Dobrodošla sestavina shaka za športnika je
banana - lahko prebavljiva, dovolj kalorična in prevsem ima kalij in še nekaj mineralov, ki preprečujejo krče.
Sicer športnikom res priporočajo testenine, pa nekateri, sploh dolgoprogaši, se čisto odrečejo mesu, razen na dan tekme, po tekmi, seveda. Ampak to je za otroke po moje še pretirano. Testenine pa so hitro pripravljene, hitro dajo energijo in so lahko prebavljive, tak da to pa priporočam. Omako lahko narediš že prejšnji dan in jo punci samo pogrejeta, testenine pa verjetno znata že sami skuhat;) In si lahko mirna v službi. Če rabiš ideje za testenine, pa seveda tudi povej;) Poznam eno, ki je nora nanje, hehe;)
Če pa punci plavata bolj za zabavo in ne mislite na neko resno tekmovanje, potem pa je hrana bolj po želji - sama hodim 4x na teden plavat, pa sem še noseča zraven in jem, kadar in kar mi pač pride pod roke in je vse v redu;)
Veri