31. maj 2007 13:05
Rojena sem " pedeset i neke", pol leta za mano pa tudi moja mrzla sestrična. Celo življenje živiva obe v večjem slovenskem mestu. Razlikujeva se v socialnem okolju, iz katerega izvirava, imava različni stopnji in smeri izobrazbe.
Ena največjih nagnusnosti, ki jih počnem po njenem mnenju, je dejstvo, da hodim SAMA po cesti in ližem sladoled. Vseeno je, ali je to lučka, ali je to sladoled v kornetu. Vsakič, ko ugotovi, da sem se pregrešila in si na poti privoščila sladoled, se zgraža in se posmehuje mojemu nespodobnemu obnašanju.
Po njenih kriterijih si ženska sme privoščiti sladoled le tako, da ga poje za mizo v slaščičarni, za domačo mizo. Dopušča samo možnost,da si privošči lizanje sladoleda, če gre po cesti še s kom, najbolje z možem.
Najbrž vas večina misli, da se iz vas norčujem. Sama že leta razmišljam, kako so ji lahko taka merila vbili v glavo. In včasih, ko je njen mož na terenu, zanalašč nočem z njo v mesto, da bi si lahko privoščila sladoled, ki ga obožuje.
In predsodki do različnih spolnih praks ( ki so človekov intimni svet) in do istospolnosti niso nič drugega kot prilagajanje lizanje sladoleda glede ne želje tistih, ki jih ta sladoled ne zanima. Ali ga bom pojedla na njim "moralen" način, ali pa ga ne smem.
Se mi pa ob tem poraja vprašanje, koliko neumnih in popolnoma nesmislenih predsodkov ( in morat e priznati, da je tole res kronska neumnost), imajo ljudje. Sama sem žrtev tega predsodka, saj moram trpeti njene žalitve in posmehovanja, čeprav sem se nekajkrat pošteno razkurila.
Zakoni temeljijo na moralnih načelih, ki se spreminjajo.In na srečo se spreminjajo vedno v prid svobodni odločitvi in nedotakljivosti človekovih pravic. In pravica , s kakšnim partnerjem bom delila posteljo, je v bistvu enaka pravici, kje bom pojedla moj sladoled.
V starem Rimu je imel mož po zakonu v dveh primerih pravico, da je kaznoval svojo ženo s smrtjo. Prvi prekršek je bilo prešuštvo. In v primeru, da je dobil ženo pri pitju vina.. Kdo trdi, da se moralne norme ne spreminjajo ?
F r i n a