Ali kdo ve ?

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

tema odprta - 14. maj 2007 17:16 | ogledi: 2.959 | odgovori: 22

živio!

rada bi vas vprašala ali kdo ve kje in kako bi lahko naročila oziroma kupila kakšno neobičajno rastlino, to bo seveda v tujini ,ker pri nas doma tega ni ali pa ne poznam.vse kar sem gledala po netu je iz amerike,mogočepa je kje v evropi kaj takega. rada imam rože in ko pride pomlad prav ponorim. zato bi rada kak dober nasvet iz prakse. najlepša hvala že v naprej.

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

14. maj 2007 20:04

Kaj pa Holandija in njihove spletne strani? Pa mogoče piši na naslov uprave Volčji potok, da ti posredujejo kakšno vrtnarijo v tujini. Sigurno sodelujejo s kom. Tam je ga. Melita MIŠ voditeljica tega parka in je resnično zelo prijazna in sposobna mlada gospa. titta

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

14. maj 2007 20:05

Kaj je zate neobičajno, ferda? Vse, kar ponuja Damjana tam na Marnem že poznaš in imaš???

Trenutno je v svetu skoraj največja rariteta tista golosmenka, ki so jo pred nekaj leti odkrili blizu Sydneya in je povzročila svetovno senzacijo. Zdaj jo lahko kupiš tudi pri nas. Letošnjo zimo je v Botaničnem vrtu v maroboru uspešno prestala in zdaj veseli oganja novo letino stebla in listov. Je dovolj neobičajna?

Sicer se pa svet tako vrti, da so plavica, kokalj, njivsko zrclace postali že neobičajne rastline, mak pa, vsaj tam, kjer je zemlja nasuta na novo, še vztraja, a le kako leto. Saj si opazila njegovo lepoto, kajne?

rimljanka

tigris  

član od: 9.5.2007

sporočila: 261

14. maj 2007 20:09

ferda je napisal/a:
...kakšno neobičajno rastlino...
Ferda, bodi bolj konkretna, kaj bi rada neobičajno zelenjavo, drevo, kaktus, sadni ali okrasni grm...? Tudi jaz imam rada kaj takega na vrtu, seveda za vzorec; letos sem si kupila sadiko arašida, lani pa mi je zrasla in obrodila čičerika. Ingver je neuspeli eksperiment - je pri 10 cm nehal rasti, živ pa je še vedno. tigris

ferda  

15. maj 2007 12:12

živio konkretno sem gledala en clematis vendar na ameriških straneh ker bi si rada posadila trajnice. ker sem že pred leti iskala tudi eno solato ( lollo rosa) pa sem jo našla slučajno v avstriji. npr. dobila sem iz amerike tudi fižol lab lab, vijolični in bel korenček... tako da sedaj gledam tudi druge stvari .rimljanka-- pri napretovi pa sem že tudi bila ima kar dobro izbiro sicer pa naj te vprašam kako se razraste CASIA? no toliko da veste da je vse to na ljubiteljski ravni. čao čao p.s. kakšna golosemenka? Sporočilo je spremenil(a) ferda dne 15. maj 2007 12:13:13

rimljanka  

15. maj 2007 12:19

Casia se zelo razraste. Samo, zahteva ZELO veliko vode.

Ona golosemenka je seveda ZELO posebna, ferda, sem mislila, da jo poznaš. Volemija je to (Vollemia nobilis).

rimljanka

ferda  

16. maj 2007 8:26

rimljanka živio veš včasih se usedem za rač. pa malo brskam pa naletim na kaj takega da se upiknem ali pa odprem kakšno knjigo kot napr. enciklopedijo cvetlic in pol sem kot tak đanki ki rabi šus. zdaj imam pa vsaj možnost da se s kom o tem pomenim. najlepša hvala za prijazen odgovor. tisto golosemenko pa grem iskat prav zdaj...

ferda  

16. maj 2007 8:31

zdaj sem jo pa našla je nekakšen borovec ali se mogoče motim..

Kozmeja  

član od: 7.12.2005

sporočila: 409

16. maj 2007 10:13

Jaz včasih semena naročam pri Thompson & Morgan iz Velike Britanije, če imajo pa tudi kaj zelo neobičajnega, pa ne vem, ker ne spremljam kaj se dogaja v Sloveniji. Vsako leto mi pošljejo lep katalog, naročim pa kar po internetu. Ker imam zelo rada nenavadne rožice, imam vsako leto kaj novega in drugačnega na vrtu. Sem in tja seveda tudi kaj ne zraste, ker mi velikokrat mački vse razkopljejo, še preden majhne rožice postanejo velike. Temu rečem sobivanje... Letos so mi iz semena lepo zrastle rožice Foxglow Candy Mountain, menda letošnja svetovna novost. Verjetno bodo cvetele šele naslednje leto, v oči pa so mi padle zaradi lepe roza barve. Marsikaj zanimivega se da dobit tudi v Botaničnem vrtu v Ljubljani, kjer imajo tudi semensko banko. Pa še nekaj: volemija je drevo, ne ravno kakšna majhna rastlinica za v korito. Kozmeja

rimljanka  

16. maj 2007 10:52

Ferda. Vollemia nobilis, volemija je ta eksotična golosemenka. rimljanka

may  

član od: 30.3.2003

sporočila: 110

16. maj 2007 11:20

Tudi jaz sem ljubiltelj rožic in mam seveda rada tudi kaj neobicajnega, tako vsepovsod pobiram razna semena in podtaknjence in sem na ta nacin vzgojila Cassio corymboso, navadni koralnik ali- Eryhrina, lansko leto sem v Italiji kupila Clianthus puniceus- red cacatoo ali papagajev kljun, iz semena tudi lepo zraste ceasalpinia gilliesii, poinciana seme sem pobrala na Pagu in mi zdaj vsako leto lepo cveti in naredi tudi seme tako da ce ga katera želi ga lahko pošljem. Pa nikar ne mislite da me privlaci le kar je nenavadnega in tujega, vsaka travniska rozica me raveseli in je po svoje lepa. Lep dan May l

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti