Likalnik

ev_nina  

član od: 13.5.2007

sporočila: 9

tema odprta - 13. maj 2007 9:38 | ogledi: 6.922 | odgovori: 8

Prosim za nasvet.

Kupujem svojega prvega. Sicer to ne bo moja prva izkušnja z likanjem, pa vseeno mi ne povedo kaj dosti podatki, ki jih trgovine napišejo pri predstavitvi svojih artiklov. Cenovno se niti toliko ne omejujem ker vem, da ga bom uporabljala kar nekaj časa in ker imamo vedno cele gore perila.

Prosim, svetujte na kaj naj bom pozorna, kakšna naj bo likaklna plošča, moč, izpust pare... in ne še kaj... če je možno tudi kakšen artikel.

Hvala za pomoč!

ev_nina

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

13. maj 2007 11:14

Hm, a kupuješ navaden likalnik, v katerega nalivaš vodo,  ali tistega s posebno posodo in cevjo za paro?

Glede likalnih plošč si lahko brez skrbi, danes so vse iz takih mas, da se zlepa kaj ne prime in tudi čistijo se preprosto. Meni je pomembno, da ima likalnik čim večji pritisk oziroma močno paro, da se tudi zasušene stvari lažje likajo. Tudi moč liklanika je pomembna - jaz se pri vse hgospodinjskih aparatih ravnam tako, da vzamem vedno najmočnejšega.

Pri znamkah je pa tako - eni prisegamo na ene, drugi na drugi, enim je vseeno. Samam imam Philippsov parni likalni, tri bare pritiska ima, vodo lahko dolivam tudi med likanjem (pri nekaterih starejših tipih se mora posoda prej ohladiti, sicer para bruhne iz odprtine in se lahko opečeš). Likaš lahko s paro tudi oblekona obešalniku (pa to imajo menda tako vsi modeli).

Morda si lahko pozorna na to, da lahko uporabljaš tudi vodo iz pipe, ne le destilirano, pa da je čiščenje

likalnika (vodni kamen) čim bolj preprosto.

Je pa včasih pri nakupih aparatov vedeti manj. Več veš, bolj iščeš in kombiniraš in zapletaš in se na koncu nasankaj.

Kupi tistega, ki ti bo všeč vizualno in ki dobro sede v roko, ko ga primeš. Jaz se ravnam po tem principu in se še nisem zmotila. Sploh, če ti cena ni toliko pomembna.

Pozdrav, Mamamia

mamamia

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

13. maj 2007 12:53

če boš veliko likala odsvetujem navadni likanik. Bolje bo če si kupiš parni likalnik kot so na tej strani: http://www.eltus.si/modules.php?name=artikli&prik Likalnik parni - GC 6107 - PHILIPS Likalnik parni - GC 8220 - PHILIPS Likalnik parni - GC 8260 - PHILIPS Seveda ni nujno Philips, po želji. Sama likam že 3 leta pri eni družini, na 14 dni 3-4 urice (majce, brisače, srajce...) In smo v treh letih zamenjali 5 likanikov :( Osebno sem mnenja da zato ker jih je kupovala v Italiji (brez garancije) pa v njhi se je nalivala navadna voda. Tako da se jih niti ni dalo popravit :( Zdele mamo pa že ene pol leta nekaj podobnega temu: http://www.pejal-ing.si/ In morm povedat da sm kr zadovoljna. Ma opcijo da si vključiš pihanje na gor ali dol, tako da ti sport hladi desko, da se ne nabira para. Edina napak je ker je težek, pa ga morš met skos nekje postavlenga, pa samo 6dl DESTILIRANE vode gre not. Upam da sm ti kej pomagala .... lp Pitončica

zana25  

član od: 15.1.2007

sporočila: 69

13. maj 2007 23:01

jaz sem ravno včeraj morala po nov likalnik, je stari odpovedal in se je nabral en velik kup perila!!!! Ker smo prej imeli enega Philipsovega na paro z premazom proti prijemanju - ni bil slab- sem šla kar tako v trgovino in se odločila zaenega Braunovega. Sem ga danes že poizkusila in moram rečt da lika super. Je bila ena srajca zmečkana tako da še za gledat ni bila in sem jo zlikala brez problema. Pa še drag ni bil. Če ti pa lahko svetujem - likalnika z tako ploščo ki ima gor premaz proti prijemanju ne bi več kupila. Ta premaz se poškoduje, pa če še tako paziš, in potem gre ta premaz dol. Pa se ravno tako prime!Vendar te plošče danes so že tako dobre da se ni bat za prijemanje! http://www.bof.si/sl/product.cp2?guid=0D011DCC- Na tem linku ga lahko pogledaš! zana25

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. maj 2007 10:15

Če ni problem v denarju, ti svetujem likalno postajo z odsesevalno desko. Naslednji predlog je parbi likalnik s kotličkom- razlikujejo se po velikosti kotička, pritisku, možnost dolivanja vode med likanjem.

Naslednja stopnja so preprosti likalniki, ki nimajo kotlička. To je pomembna moč v wattih ( W), možnost vertikalnega likanja ( polikaš kako stvar na likalniku), sistem proti kapljanju. Sama sem pred kratkim kupila takega, ki samodejno izklopi ogrevanje, če ga nekaj časa ne premakneš. To je varčevalni program. Pri šivanju namreč večkrat vmes kaj polikam, drugo je pa nujno likanje, ko včasih celo pot razmišljaš, ali si izklopil likalnik. In ta rešitev je odlična.

Po mojih izkušnjah prodajalci ( ni mi jasno, kako v veliki trgovini na gospodinjski oddelek dodelijo moške, na oddelek z radiatorji pa ženske), praviloma ne vejo, v čem je razlika med posameznimi modeli. Likalniki imajo na embalaži tudi simbole za posamezne funkcije, to olajša nakup. Sem pa tudi skoraj doktorirala pri izboru likalnika, ker se je med toliko modeli težko prebiti.

Sem pa bila dolgo navdušena nad likalnikom, pri katerem se odstrani priključni kabel, dobra izkušnja, za srajce odlično.

Drugače pa upoštevaj tudi navodila predhodnikov.

Jaz rada likam. Mogoče tudi zato, ker imam dobro orodje.

Vsekakor pa svetujem dodatni  nakup "copata" , ki se namesti pri likanju občutljivih oblačil.

Frina

ev_nina  

16. maj 2007 12:46

Najprej se zahvaljujem za vse že napisano. Odločila se bom verjetno za enega od likalnih sistemov (parni likalnik z ločeno posodo za vodo). Tu so podatki o pritisku pare od 3,5 do 5 barov. Razumem, da je od tega odvisna tudi velikost izpusta pare. Vseeno pa si ne predstavljam, kakšna je razlika pri likanju. Torej, ali je velika razlika v tem dodatnem, 1,5 baru pritiska? Pri večini teh likalnih sistemov in pogosto pri navadnih parnih likalnikih je dodan podatek, da je možno vertikalno likanje. Prilagam linka do dveh, ki tega podatka nimata pripisanega. Ali je možno, da je to samo napaka na strani ali je možno, da je res ne omogočata takega načina likanja? Po različnih trgovinah na spletu sem iskala artikle od različnih firm. Prilagam link, kjer so artikli (kljub malo višjim stroškom dostave, ker so prodajalci iz tujine) lahko tudi do 100 EUR in več cenejši. http://home-garden.ebay.co.uk/ http://www.ebay.de/ Še enkrat hvala za nasvete in vaš čas! ev_nina

ev_nina  

19. jul 2007 10:32

Tokrat se oglašam s komentarji po dvomesečni uporabi nove pridobitve. Odločila sem se za nakup Philipsovega likalnika - link do artikla: http://cgi.ebay.de/Buegelstation-Philips-GC-8260 BRANDNEU_W0QQitemZ250143537746QQihZ015QQcategory Z77235QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem V zadnjih dveh mesecih me je popolnoma impresioniral. Likanje je zelo hitro, čiščenje enostavno. S tem aparatom je likanje res lahko hobi. Tudi nakup in dostava sta bila hitra. Likalnik je bil dostavljen v šestih dneh od nakupa. Priložena sta original račun in potrjena garancija. Še enkrat hvala za vse nasvete in vaš čas! ev_nina

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

10. avg 2007 10:19

a mi lahko katera pomaga? namreč eno belo majco sem že pred pol leta hotela polikati (tak material da se nohti zatikajo...upam da veste kater, je bolj elastičen) in sem imela likalnik na prevroče. In se je kar stopilo blago...in sedaj sem tam vidi flek, sveti se...ali se da to kako popraviti? Ksenija :) http://picasaweb.google.com/xency.k

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti