12. maj 2007 17:55
Če je tako, kot praviš, so na celi črti odpovedlai starši, pa tudi šolska socialna služba. Očitno so si preveč zatiskali oči. Zato zdaj naredi kraval pri ravnatelju in šolski socialni službi, zahtevaj srečanje s starši fanta, ki je pretepel tvojega otroka, pred socialno delavko in ravnateljem.
Prepričana sem sicer, da je fant nasilen zavoljo lastne stiske, in tu je po moje tista točka, da so odpovedali starši, pa na kakršenkoli način že. Posldica tega je žalostno dejstvo, da njihovi otroci ne poznajo in ne razumejo drugega jezika kot nasilja.
Bila sem v svetu staršev in svetu šole in vem, da se dajo taki primeri preprečiti, če le socialna služba na šoli,razredik in učitelji ter ravntalej reagirajo takoj, ne pa da čakajo, da se zgodi kaj takšnega, kot tvojemu sinu.
Na naši šoli se je zgodilo, da so se fantje stepli, vključno z mojim sinom, in jih je učitlejica vse zadržala po pouku in zahtevala, da pridemo starši takoj v šolo. Daleč pred vsemi straši je prišel dedek glavnega izzivalca ter z vrat razreda, ne da bi učiteljici rekel eno samo besedo, poklical vnuka, naj gre domov. Je učiteljica rekla, da ne gre, dokler se ne razčistijo dejstva o pretepu in to s starši vseh vpletenih. Je dedek rekel učiteljici, da njegov vnuk že ni ničesar naredil in da ga bo odpeljal domov, ona pa naj dela kar hoče. Toda učiteljica se ni dala. Rekla je ne in da zahteva starše, otroku pa pred dedkom prepovedala odhod iz razreda. Dedek je še bentil, da jo bo prijavil inšpekciji, ker protipravno zadržuje otroka v nasprotju z njegovo voljo, a učiteljica mu je samomirno rekla, da mu da še telefonske številke, tudi zavoda za šosltvo in še kakšne ustanove, če jo morda potrebuje. Končalo se je tako, da je otrok z drugimi vpletenimi počakal na starše, ki so bili, resnici na ljubo, osramočeni zaradi dedkovega nastopa in se je mama učiteljici pred vsemi opravičila. Učiteljica je odgovorila le, da bo vedna tako reagirala že ob najmanjšem znaku nasilja, ker če ne bo, bodo mnogi potem presenečni, kakšen je njihov otrok...
Zadevo smo hitro uredili, sploh ker je učiteljica po izpovedbah fantov povedala, da je pravzaprav videla, kdo je pretep izzval in zakaj ter v nekaj sekundah ukrepala - zato ni bilo hujših posledic kot udarec v želodec in ena razbita ustnica.
V današnjih časih, ko se poudarjajo predvsem pravice šolarjev in se učiteljem glede disciplinskih ukrepov vse bolj vežejo roke, moraš imeti kar precej poguma za ravnanje, kot ga je pokazala omenjena učiteljica. Je pa res, da je bila še tista starega kova, tik pred upokojitvijo. Kot je res, da je imela oporo v ravnatelju in da so nam potem na roditeljskih sestankih po razredih povedali o tem primeru kot tudi to, da bo šola takoj reagirala na vsak poskus nasilja med učenci.
Tudi zato je to v Mb ena redkih šol, ki ima ob vsesplošnem pomanjkanju učencev presežek vpisa.
Mamamaia
mamamia