Vzpenjaljka

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

14. maj 2007 17:36

Sem pri znanki enkrat občudovala tole trobljo, pa je rekla naj si jo nikar ne sadim, ker jo ljubijo ose! Jaz sem jeseni posadila clematise, čez zimo sem jih, po nasvetu znanke, zvila na kupček in pokrila z zemljo, tako je spomladi pognalo veliko novih vrhov in že krasno cvetijo - mislim pa, da bo trajalo kar nekaj let, če hočeš, da ti pokrijejo paviljon - je pa tudi res, da se splača počakati, ker so cvetovi veličastni. Izberi tiste, ki cvetijo večkrat ali vsaj najdlje. Trto tudi imamo - izredno hitro zraste, daje popolno senco in je proti jeseni osupljivih rdečih odtenkov - je pa ogromno listja za pometat. Pravzaprav so vrtnice meni še najlepše - saj otroci hitro zrastejo, vrtnice pa bodo čudovito cvetele še veliko, veliko let - je pa zopet res, da jih imajo rade uši, pa tudi čebele. V revijah sem zasledila, da je najlepša kombinacija clematis + vrtnica. Težka odločitev, a ne? lp, vanjatajnsek

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

14. maj 2007 20:00

Ja, najmanj problemov bi bilo s plastičnimi - ne marajo jih čebele, ose, uši, ne odmetavajo listja, pozimi ne pozebejo, v suši se ne posušijo, ni jih treba obrezovati,.......

....samo kaj, ko jih tudi jaz ne maram. Je ni večje grozote. Sem enkrat videla balkon z umetnimi pelargonijami v Veroni, pa sem si ga 100x bolj vzela k srcu kot onega, s katerega je Julija bojda zdihovala......

rimljanka

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

16. maj 2007 9:11

Za rojstni dan sem dobila vzpenjalko Diplandenia sanderi.Zanima me kaj več o njej,med drugim tudi razmnoževanje.

Vesna Leben

Kozmeja  

član od: 7.12.2005

sporočila: 409

16. maj 2007 10:16

O dipladeniji vem le to, da se vzpenja in da rabi veliko, veliko sonca za veliko, veliko cvetov. Posadila sem jo v malo večji lonec in spodaj nasadila še felicijo. Bom videla, kaj bo, zaenkrat pridno cveti. Načina razmnoževanja žal ne poznam, jaz bi poskusila kar s potaknjenci. Kozmeja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. maj 2007 17:25

MOji sosedje imajo ex pasjo uto zaraščeno z bršljanom, pa ne onim iz gozda. Tudi vinika je bila krasna, zlasti jeseni, ko se je bohotila v čudovitih jesenskih barvah; nato so jo zamenjali z bršljanom.

Meni je všeč bršljan.

Frina

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

16. maj 2007 17:50

Navijam za clematis. Sosedi imajo takooo lepega, da mi dih zastane, ko ga vidim. Najbrž je star nekaj let, ker je visok cca 2 metra. Sem pa kakšen teden nazaj videla reklamo, da ga imajo v Bauhausu (ali Baumaxu) za 5€. Samo se nekako ne upam kupit v Bau... trgovinah. Pri Bakkerju so malo nad 8 €, pa še garancija je. Meni je bršljan všeč ampak imam malo strahu pred njim, ker sem dolgo nazaj slišala, da se v njem rade zadržujejo kače. Ali to drži? Lahko to kdo potrdi??? Kako hitro raste tisti fižol? Jaz bi tudi na hitro rada prekrila nekaj metrov. Kaj pa glicinija? Jo kdo ima? Kako se obnese pozimi? Jo imajo čebele rade, ker ima take lepe cvetove? Lp, Asja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

16. maj 2007 19:02

Asja, če imajo rastline lepe, barvite (lahko še dišeče) cvetove, so seveda žužkocvetke, ja. Torej jih imajo opraševalci "radi", živijo v sožitju, eno brez drugih ne morejo.

A ti resno misliš, da bi se na pergoli, ki bi jo KlavdijaF rada zasenčila, v bršljanu zadrževale kače? ne se hecat. Sicer bodo pa do takrat, ko bo bršljan obrasel paviljon, otroci že daleč čez puberteto.

Pozimi se glicinija najbolj obnese, ker nima cvetov, ki bi jih obiskovale čebele, nima listov, ki bi jih bili treba pometati, je pa res, da ne dela sence. Ampak, takrat sence v pergoli itak ne potrebujemo.

Se malo šalim.

Če resno misliš nekaj metrov ozeleniti v eni sezoni (upam, da ne misliš v višino), potem je edina izbira hitro rastoča, pa zelo raščava enoletnica. Če naj bo še vzpenjalka, potem izbira res ni pestra. Laški fižol seveda je med njimi, pa morda še okrasni slak. Potem se moje poznavanje uporabnih rastlin konča. No, morda, pogpojno, še črnooka suzana.

Če bi lahko ozelenili tako, da bi rastline rasle v koritih zgoraj in se potem spuščale navzdol, bi svetovala kapucinko.

Seveda je potrebno rastlinam zagotoviti precej vode, dobro zemljo, jih kdaj okopati, privezati kakšen poganjek,.....Sicer s senco ne bo nič.

In se seveda sprijazniti s čebelami, ko bodo cvetele, pa s pometanjem, saj so žive in kak list,....tudi odpade.

okrasni slak: http://www.museum.tokushima-ec.ed.jp/ogawa/shu/jpeg/nasgo

glicinija: http://www.jardin-mundani.org/leguminosae/wiste samo, taka bo v nekaj letih, najmanj 5, če ne več.

http://www.floridanature.org/photos/Wisteria_sinensis_1_Ta

kapucinka:

http://www.botanik.uni-karlsruhe.de/garten/fotos-kno

črnooka suzana: http://www.moj-album.com/slike/1336546/Sok02

http://www.esc.nsw.gov.au/Weeds/Images/vines/Thunbergia

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. maj 2007 21:01

Asja je napisal/a:
Meni je bršljan všeč ampak imam malo strahu pred njim, ker sem dolgo nazaj slišala, da se v njem rade zadržujejo kače. Ali to drži? Lahko to kdo potrdi??? Lp, Asja

Iz lastne izkušnje vem, da imajo kače izredno rade spatifilum. Sem ga zadnjič zalivala, so se med listi gnetle kar tri. Za bršljan mi pa na žalost ni znano.

LP

cervus

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

17. maj 2007 8:00

Uauu, rimljanka, hvala za tvoje pisanje! Ja, pri meni je tako, da ponavadi preveč sanjam in hočem vse takoj . Tole z bršljanom sem mislila na tistega, ki se plazi po tleh. Drugače pa mi je zelo všeč, če pleza in ga bom najbrž kar uporabila. Pa fižol bom šla kupit in še kaj hitro plazečega. Okrog naše novogradnje se trenutno najbolj ukvarjam s sejanjem travce, pa so ptiči preveč pridni (takoj na začetku pozabila pokrit), pa še deževnikove kupčke sem danes videla . Ampak tudi z zastiranjem pogledov sosedov se bom morala kmalu lotit, da me jesen prej ne prehiti. Kako se razmnožuje bršljan? Tašča ga ima kar nekaj. Dam lahko steblo z nekaj listki v vodo ali direkt v zemljo? Lp, Asja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti