Milimetrske rdeče žuželke

neznan uporabnik

tema odprta - 11. maj 2007 20:46 | ogledi: 10.640 | odgovori: 10

Pri nas je po dvorišču po tlakovcih polno enih čisto majhnih cca 1 mm velikih živo rdečih žuželk. Če jih z nogo podrsaš, izgleda kot bi bilo krvavo. Vidim jih šele, ko se sklonim k tlom, tako so majhne. Kaj bi to bili oziroma kako se jih znebiti. To leze tudi po rožah in ne vem, ali so tudi škodljive.

Ali imate še kje ta problem?

Hvala in lp

zoja1

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

11. maj 2007 20:48

Nak. Prvič slišim. ham-njam

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

11. maj 2007 21:22

Ti rdeci pajkci se ponavadi pojavijo v tem letnem casu, se posebej, ce je suho. Ne marajo vlage in jih lahko najdemo na okenskih policah, betonskih ograjah in seveda na tlakovcih (toplo in suho). Niso skodljivi za rastline! Kot sem ze omenila, prav sovrazijo vlago, tako da ce imajo roze vedno vlazno zemljo jih bo verjetno manj. Jaz ne bi z nicemer spricala, kerse mi zdi, tako nadlezni pa spet niso, saj jih tudi komaj vidis. Moja kolegica jih je imela pred leti na okenski polici v sluzbi in so se sprehajali tudi po njeni pisalni mizi. Nastavila je limono, ki jo je naspikala z nageljevimi klincki in potresla se malo klinckov po okenski polici. Lahko recem, da se jih je resila. LP Jerneja USA

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

11. maj 2007 21:34

Pri nas so lezli po "štirni" (vodnjaku), in to samo v sončnem vremenu. Nas niso posebej motili. Ne vem pa, kako se imenujejo, sama sem spraševala, pa ni nihče vedel. Med nami je nekaj biologinj, bo katera vedela ... Atina

Jerneja USA  

11. maj 2007 21:38

Ja Atina, imas prav, jaz sem tudi biloginja, pa ne iz podrocja zuzelk Sem tudi jaz ze iskala latinsko ime teh zuzelk, ampak nisem nic nasla. Upam, da bo kdo drug imel to informacijo. Jerneja USA

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

11. maj 2007 22:19

Meni se zdi, da so bolj živo rdeče. Atina

Jerneja USA  

11. maj 2007 22:26

Kikica, to ni to. Te oranzni pajkci se pojavijo v sadovnjakih, tisto zgoraj omenjeni zivo rdeci pa obozujejo trde povrsine, ker se lepo pregrejejo in so suhe. Pa se tole pise prav v tvojem linku: "Najprej naj povem, da rdeči pajek, ki ga spomladi vidimo v velikem številu gomazeti po vrtninah, kamenju in vsepovsod okoli nas, ni tista zverina, ki jo obravnavamo. Nekaj milimetrov dolga živalica je sicer zajedalec, vendar ne povzroča niti stotinko tiste škode, ki jo v enem tednu naredi ena kolonija pravega rdečega pajka." Jerneja USA

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

12. maj 2007 6:55

Tudi jaz poznam te male žužkice. Se je zadnjič moj usedel na "škarpo" iz kamna, seveda je bil v belih kratkih hlačah, na škarpi pa rdeče žužke. Najbrž si predstavljate kakšne so hlače. In s pranjem sploh ne grejo rdeči madeži stran. alexis

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

12. maj 2007 12:29

Zdaj,če mislim pravo "zverino",pri nas tej živalci pravimo velika noč. Takšna živo rdeča mala pikica. Naj vsak dan bo s soncem obsijan

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

12. maj 2007 12:58

No, vsekakor so to žametne pršice, sodijo med pršice, pajkovce, pipalkarje.

http://nfp-si.eionet.eu.int/sokol/albumsŽametne%20pršice%20DSC07910.JPG

Povsem neškodljive, pustite jih živeti. Imajo pa seveda pomembno vlogo v naravi, kot vsaka vrsta živih bitij.

Menda so v precej preteklih časih iz njih pridobivali rdeče barvilo za šminke.

Torej ne gre za žuželke. rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 12. maj 2007 21:40:16

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti