11. maj 2007 9:25
ksenjako je napisal/a: |
ann tudi jaz se ne bi branila polžev s hišico. ampak tej rdeči so pa res ogabni.
Ksenija :) |
Se strinjam s ksenjako! Ne boste verjeli, pri nas ta golazen (se opravičujem izrazu, ampak so res nadležni) v vrtu domuje že 10 let. In vsako leto jih je bilo več. Lansko leto sem opustila gojenje zelenjave, zato ker mi je bilo škoda, da razmetavam denar za draga semena, potem v bistvu hranim rdeče polže. Vrt je prevzela trava, jaz pa sem vso zelenjavo kupovala. Letos sem se spet lotila. Do konca aprila je bilo vse OK, ker je bilo preveč toplo, da bi se pojavili, če pa je že bil kak, ga je verjetno pokončal FERRAMOL (upam, vsaj) - citiram "Sredstvo je dovoljeno za uporabo v EKOLOŠKI PRIDELAVI in ni uvrščeno med nevarne pripravke" Prav tako naj bi bilo neškodljivo za druge živali - deževnike, mačke, čebele. So take turkizne granule. Imam tudi Mesarol, ki pa je zelo nevaren...tiste granule pa posujem po betonu. Ta pa res deluje - vsako jutro je na betonu po več deset posušenih polžev.
Sicer pa je najboljše sredstvo za zatiranje polžev absolutno "ročno" pobiranje. Zjutraj in zvečer. Jaz jih pobiram v steklen kozarec za kumare, v katerega nasujem kako žlico soli. Da pa jih najdem tudi čez dan, sem v vrt na mesta, kjer se najpogosteje zadržujejo, položila manjše kose lesa, ker se pod njimi nabira vlaga, jim tam najbolj ustreza, da preživijo sončen dan.
Upam, da sem komu pomagala! Zase še zmeraj nisem našla nekega posebnega ukrepa - pač kombinacija vsega kar sem napisala.
Pa še to: če jih zmečete v kanto za smeti, bodite brez skrbi, da se znajo izmuzniti in res niso počasni!!! To po moje ni rešitev...
Lp, Marna
Marna