11. maj 2007 14:08
Strinjam se z večino mnenj-odvisno od otroka do otroka, predvsem pa, ali pokaže zanimanje za učenje. Če se mu šola zameri v prvem razredu, ker ne dohaja vrstnikov, se mu je zamerila za vse življenje. Moja deklica je sicer majska, letos jo čaka vstop v šolo, je sicer veliko manj zainteresirana za branje in pisanje od starejše, ki je šla v šolo s polnimi šestimi (oktobrska), vendar to ni merilo. Zelo je vedoželjna, veliko opazuje, tudi besedni zaklad je zelo obsežen... in komaj čaka da gre v šolo. Moram pa povedati, da je starejša hči v kombiniranem razredu (takrat 1 razred osemletke in 1 razred devetletke), kar se je izkazalo za zelo učinkovito za večino otrok. Niso dosegali istih nivojev, saj je osemletka jemala bistveno več, zato ni bilo večjih travm pri otrocih, češ da ne zna to kar znajo ostali. V razredu jih je bilo 18 in z individualnim pristopom so se prišlepali do četrtega razreda kot izjemno uspešen razred. Pa ne govorim o ocenah, vsekakor te niso edino merilo - ima lenoba tudi kaj pri njih; njihovo znaje menim, da je v primerjavi z večjimi šolami dokaj kvalitetno; dopolnjujejo se in predvsem timsko delujejo. Ne gre posploševati, vendar je iz tega primera razvidno, da je med otroci v tem razredu tud 20 mesecev razlike.... Kot je navedla vandelina, pa se šele sedaj kažejo razlike v socioalnem razvoju. Naše devetletnice še zbirajo sličice, plešejo, idr, ta velike pa že gledajo po fantih, bi se barvale, tudi sex je sila zanimiva zadeva- tukaj pa je nastal razkol. in sedaj je pravi čas, da se ločijo po generacijah. to najbrž doživlja tudi otrok, ki je manj zrel od vrstnikov. Me pa čudi, da imate težave pri novembrskem otroku za premik vstopa v šolo, saj naj bi prav devetletka temeljila na individualističnem pristopu.... Sicer sem mnenja, da ima devetletka kar precej hib.... tabina Sporočilo je spremenil(a) tabina dne 11. maj 2007 14:25:04