10. maj 2007 17:28
Jaz sem šla v prvi razred v sedemdesetih letih. S šestimi leti in tremi meseci. Namreč, ugotovili so, je mala šola premalo zahtevna zame in tisti psiho testi in testi znanja so mu tudi kar dobro šli. Šolo sem delala igraje - razen tega, da sem se večino časa dolgočasila, ker smo za moj okus šli prepočasi s snovjo naprej. Prvih pet razredov tudi ni bilo kakšne frke v smislu telesnega razvoja (v bistvu sem bila zaradi višine več ali manj med najvišjimi v razredu). Je pa nastala drama v šestem razredu, ko so punce dobivale menstruacije pa joškice so začele rasti - pri meni pa nič. Da ne govorim o tem, da so punce za fanti pogledavale, meni pa ni bilo pri enajstih čisto nič jasno....
Skratka, v prvi razred sem šla z veseljem, tisti razkorak med 11. in 12. letom je bil pa čista groza. Na temelju te izkušnje mislim, da ni toliko teže v tistem "dodatnem letu brezskrbnega otroštva", kot je zoprno tisto leto zaostajanja v puberteti.
Je pa treba ločiti med tako imenovanim "brezskrbnim otroštvom" in realnim življenjem. Namreč, temelj človekove socializacije se zgodi v prvih sedmih letih, kar z drugimi besedami pomeni, da ko otrok pride v šolo, je s sabo tako ali tako že prinesel nastavke za glavnino svojih frustracij (s katerimi se bo potem spopadal v nadaljevanju življenja) in seveda tudi glavnino svojih moči. včasih Vsi starši delajo napake pri vzgoji (se ne da drugače), samo eni jih naredijo preveč. In za tiste, ki imajo to nesrečo, da starši delajo preveč napak, je v bistvu bolj varno, da grejo prej v šolo, ker bo šola funkcionirala kot korektiv.
Še nekaj:Nekaj postov nazaj sem videla eno pasažlo o deklici, ki se je v šolo nosila punčko. Meni tole tako na prvo žogo ne deluje "otročje", jaz v tem bolj eno otroško stisko vidim - namreč, otroci, ki ne čutijo dovolj domače podpore za vključitev v novi svet, se nezavedno/instinktivno začnejo obnašati tako, kot da bi bili mlajši, samo zato, da bi priklicali nazaj obdobje, ko so se počutili varne in ljubljene. In mislim, da otrok (ni važno, 5 ali 6), ki nosi punčko v torbici prvenstveno sporoča staršem, da ni zadovoljen z njihovim odnosom do njega. Šola tu igra stransko vlogo.
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 10. maj 2007 17:32:34