Priprava žara

ablatnik  

član od: 18.1.2002

sporočila: 6

tema odprta - 20. mar 2002 8:24 | ogledi: 9.291 | odgovori: 1

Zopet se bliža čas piknikov in rad bi, da mi nekdo pove, kako se pripravi pravi žar (iz oglja). Do sedaj sem imel največkrat to nesrečo, da se je žar prehitro ohladil in se je potem meso na njem le še "cmarilo" namesto bi se hitro zapeklo na vročem žaru!

Prosim za nasvet!

LP Aleš

Aleš Blatnik

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

24. mar 2002 12:20

Hojla! Aleš, tudi jaz sem tvojega mnenja. Če nameravaš peči na žaru na oglju, se pravi, da imaš dovolj časa. Le to je pravi uspeh in dobra peka. Najprej si pripraviš treske in bukova drva, kot za pastirski ogenj. Drv naj bo nkaj več. Ko se dobro razgorijo jih presiplješ z ogljem (ali briketi), ki naj ga bo nekoliko več, odvisno od količine mesa. Ogljenaj se razžareva toliko časa, da je vse razžarjeno in da pogorijo vsa drva. Mreža naj bo odmaknjena od žerjavice, ker ne sme biti prevroče. Mrežo najprej na žerjavici segrejemo, nato pa jo namažemo s kožo od slanine. Če imamo nekoliko več bukovih drv, nam da toliko žerjavice, da je dovol za peko ene runde zrezkov ali kakšnega drugege mesa in oglja ne potrebujemo. Namesto oglja lahko uporabimo na kose razžagana stebla stare vinske trte. Tega je sedaj po obronkih vinogradov dovolj, ko se obrežuje. V dalmaciji večina pečejo samo na trtah (rozgi), ker da zelo prijetno aromo. Prav tako drva od sadnih dreves (sliva, hruška...). Sam uporabljam le drva od trt in sadnih dreves, oglje le izjemoma. V priboru za peko imam delavske rokavice, ščipalko za žerjavico, Ščipalko za obračanje mesa, in pa špricanko z čisto vodo. To je takšna, kot za rosenje sobnih rastlin. Z njo občasno pošpricam žerjavico, če se razgori. Mesa nikoli ne obračam z vilicami, ker sokovi iztekajo iz mesa in se cedijo na oglje. Tam se smodi in daje mesu neprijeten in strupen vonj in okus. Veliko prijetnih trenutkov v družbi ob žaru želim vsem. Pa kaj novih idej o pripravi mesa. Tudi vegetarianci si lahko popestrijo jedilnik za spremembo s peko zelenjave na žaru. Ažokoh!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti