21. mar 2002 1:59
Zlica in zlicka pa obicajno pomenita poravnano, rezano zlico.
1 zlica (jedilna zlica, Tablespoon, Tbsp, tbsp) = 15 mL
1 zlicka (cajna zlicka, teaspoon, tsp) = 5 mL
V zavitku pecilnega praska je, ce se ne motim, 13 g, kar priblizno pomeni 2.5 zlicki.
Jaz uporabljam komplet merilnih zlick (1 Tbsp, 1 tsp, ½ tsp, ¼ tsp), ki se ga dobi na gospodinjskem oddelku.
Kadar imajo muffini kako kislo sestavino (jogurt, sirotka, kislo mleko, kisla smetana, limonin sok,....) lahko uporabljamo za rahljanje sodo, ki se v tem primeru nevtralizira in pecivo nima alkalnega okusa. V nasprotnem primeru pa je bolje uporabiti pecilni prasek - malo povecamo kolicino recimo namesto ene zlicke sode uporabimo 1 1/2 do 2 zlicki pecilnega praska. Jaz vedno dam raje manj kot vec, ker me okus moti.
Moj recept za muffine je bolj v stilu vzemi kar imas in zmesaj skupaj.
Ker imam raje sveze pecene pecem manjse kolicine. Iz navedenih sestavin dobim 6 normalnih kolackov.
V skledi zmesam 1 skodelico moke, 1 - 3 zlice sladkorja, 1/2 zlicke soli, 1 zlicko pecilnega potem pa dodam kar imam: suho sadje ali orescke, zacimbe po okusu (cimet, klincki, muskatni orescek, ingver), kakav in/ali na kocke narezano cokolado, kokosovo moko, na kocke narezano jabolko ali hrusko itd
v merilni skodelici odmerim 3-4 zlice olja (45-60 mL), dodam jajce in z mlekom dopolnim do oznake za 1 skodelico, dobro premesam in zlijem v suhe sestavine.
Ce pa pripravljas slane muffine, pa v suhe sestavine ne das sladkorja, vmesas pa lahko nariban sir, sesekljana zelisca (petrsilj, drobnjak…), lahko dodas prazeno cebulo, na kocke narezano salamo,.... med tekoce pa vmesas malo gorcice….
Za kaksen bolj konkreten recept pa moram poiskati po moji knjiznici.
Sporoci kako je uspela peka
Lep pozdrav, R.